Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кои зеленчуци да си замразим за по-лесно

Сезонни или не, добре е да имаме някои от тях винаги под ръка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Зарзаватът е неизменна част от всяка кухня и присъства постоянно във всички домакинства. За жалост обаче някои от най-вкусните зеленчуци са сезонни. Друг път просто сме забравили да купим нещо и не ни се връща до магазина. Или пък той вече е затворил. Затова не е никак лоша идея да си замразим някои от най-често използваните свежи продкти, за да са ни винаги под ръка.

Снимка: iStock by Getty Images

Копър и магданоз

Нищо че се намират в почти всеки хранителен магазин или на пазара, тези два продукта се използват постоянно, но и много бързо губят свежестта си. Затова е хубаво винаги да имаме по една-две връзки във фризера. Нарязват се на ситно и се слагат в найлонови торбички или малки кутийки и бурканчета и се замразяват.

Спанак

Спанакът е богат на хранителни вещества като витамин А, С и К, както и манган и желязо. Може да се използва в салати, смутита, паста и различни печива. За да замразите спанака, първо го измийте старателно и отстранете стъблата. След това бланширайте за 30 секунди във вряща вода, охладете незабавно в ледена баня и подсушете добре. След това го замразете в подходящ съд или найлонов плик.

Тиквички

Те са нискокалорични, но богати на фибри и витамини А и С. Могат да бъдат приготвени по различни начини, включително пържени, печени или на пара. За да ги замразите, първо ги измийте старателно и ги нарежете на кръгчета или лентички. Бланширайте ги за две минути във вряща вода, охладете ги бързо в ледена баня и ги подсушете. Готови са за фризера.

Грах

Грахът е чудесен източник на протеини и фибри, което го прави идеален избор за вегетарианците и за онези, които следват диета с ниско съдържание на мазнини. Можете да го използвате в супи, яхнии или просто да го сервирате като гарнитура. За да го замразите, първо го измийте старателно и го сварете във вряща вода за около пет минути, докато омекне. Охладете веднага в купа със студена вода и лед, подсушете го и го сложете да се замрази. Можете да го използвате до 6 месеца след това. Хитър трик е да го замразите на отделни по-малки порции, тъй като ако пусне вода има риск да се слепне от леда в едно голямо парче.

Чушки

Чушките са богати на витамини А и С, а също така осигуряват и добро количество фибри. Те добавят цвят и вкус към всяко ястие, от салати и яхнии, та чак до различни тестени изделия. Те също се бланшират, като преди това се отстранят дръжките и семките. Могат да се нарежат на тънки ивици или на кубчета.

Коприва

Тъй като е пролетно-летен зеленчук, замразяването ѝ е голямо улеснение. Тя е източник на желязо и има множество ползи за здравето, особено при хора, които не консумират месо. Прясната коприва се слага в една купа и се попарва с гореща вода. Покрива се с капак за 10 мин. и се отцежда. Подсушава се и се замразява.

Моркови

Морковите са отличен източник на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Те имат високо съдържание на фибри и могат да се използват в различни ястия, включително супи, пюрета и гарнитури. Преди да ги замразите ги нарежете на кубчета. Друга част от тях пък може да оформите на лентички, за да си имате за най-различни видове гозби.

Снимка: iStock by Getty Images

Зеленолистни

Зеленолистните зеленчуци като кейл, манголд и швейцарско цвекло са пълни с витамини и минерали, включително калций, калий и витамин К. Те могат да се използват в салати, смутита или готвени ястия. За да ги замразите, първо ги измийте старателно и отстранете всички твърди части като стъблата например. Накъсайте листата на по-малки парчета и ги бланширайте за една минута във вряща вода. Охладете бързо в ледена баня, подсушете ги и ги замразете.

Дайте оценка:

Тагове: моркови магданоз копър чушки тиквички спанак цвекло грах коприва