Кой може да предположи, че сотираният спанак с чесън може да бъде толкова вкусен?
Тази супер лесна рецепта е чудесен и нискокалоричен начин да добавите гарнитура към основните си ястия. Лукът, чесънът, зехтинът и щипката лют червен пипер му продават допълнителен вкус, който завършва грандиозно с няколко капки пресен лимонов сок. Плюс това, спанакът е готов за по-малко от 15 минути, а може и по-малко.
Ето още няколко причини, заради които ще обикнете тази рецепта:
- Може да е идеална гарнитура към пиле, риба и други зеленчукови вариации;
- Така спанакът е лек, нискокалоричен и подходящ за диети, изискващи под 90 калории на порция;
- Лесен е за притопляне;
- Спанакът е силна храна с множество ползи за здравето, идващи от високото съдържание на витамините А, С и К, както и заради наличието на магнезий и желязо;
- Рецептата е подходяща за вегани и хора, които избягват по една или друга причина консумацията на животински храни.
А сега, нека видим какви продукти ще са ви необходими за 4 порции сотиран спанак:
- 500 г бейби спанак
- 1 и ½ с.л. зехтин
- 40 г наситнен лук
- 1 с.л. наситнен чесън
- ½ ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. сол
- 2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
- Щипка лют червен пипер на люспи
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в голяма тенджера на среден огън.
- Добавете лука и задушете 2-3 минути, докато започне да става прозрачен.
- Сложете чесъна и разбъркайте за още минута, докато пусне аромата си, но не стане кафяв.
- Сипете спанака и поръсете със солта и черния пипер. Разбъркайте, за да объркате спанака в зехтина.
- Продължавайте да бъркате на всеки 30 секунди, докато спанакът намали обема си значително (около 4-5 минути), след което веднага отстранете от огъня. Така ще запазите полезните му свойства.
- Добавете лимоновия сок и червения пипер на люспи, отново разбъркайте и прехвърлете спанака в чиния за сервиране с решетъчна лъжица, за да се отцеди излишната вода.