Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да бланширате зеленчуците преди да ги замразите

Стъпка по стъпка


Бланширането е процес, при който зеленчуците се варят или задушават за кратко, докато се сварят, но не напълно. Тази стъпка е важна преди замразяването на много от зеленчуците, като сред тях можем да посочим броколито, боба, бамята, аспержите и зеленолистните.

Онези с по-деликатна структура, които са замразени без да са бланширани, е твърде вероятно да се разкашкат, след като бъдат извадени от камерата (ако някога сте пъхали суров спанак във фризера например със сигурно разбирате за какво ви говорим).

Бланширането спира процеса на гниене, тъй като ензимите, които го предизвикват, оцеляват дори при ниски температури. Затова нека видим как да подготвите зеленчуците стъпка по стъпка преди да ги замразите и използвате, когато искате.

  1. Оставете водата да заври, докато почиствате зеленчуците.
  2. Когато това стане, пуснете ги във водата и нека врат според времето, нужно за всеки вид. Ще откриете какво е то малко по-надолу в текста.
  3. След като зеленчуците се бланшират, отцедете ги и незабавно ги потопете в ледена вода. Така ще спрете процеса на готвене.
  4. Отцедете ги и от ледената баня. Ако става въпрос за листни зеленчуци, изстискайте колкото се може по-голямо количество вода от тях, тъй като тя ще влоши качеството им след замразяване.
  5. Разпределете ги в пликчета с цип или в подходящи контейнери и ги приберете във фризера.

Въпреки че е възможно някъде да се посочва, че се препоръчва бланширане и на чушки, лук, царевица и домати, тези зеленчуци спокойно замразете и без тази предварителна подготовка. Имайте предвид, че голяма част от кореноплодните не се влияят добре от престоя в камерата, дори когато са бланширани, особено картофите. Затова с този вид внимавайте много.

Ето и от колко време за бланширане се нуждаят различните зеленчуци:

  • Аспержи: От 2 до 4 мин., в зависимост от дебелината на стъблото
  • Зелен или жълт фасул: 3 мин.
  • Броколи: Ако е разделено на отделни розички, ще са му необходими 2 мин.
  • Карфиол: Ако е разделен на отделни розички, ще са му необходими 3 мин.
  • Алабаш: Ако е нарязан на 2-3 сантиметрови кубчета, ще му е необходима 1 мин.
  • Зеленолистни: 1-2 мин.
  • Бамя: 2-3 мин.
  • Грах в шушулка: 2-3 мин.
  • Грах (олющен): 1.5 мин.
  • Тиква: 2-3 мин.

Дори идеално бланшираните и замразени зеленчуци губят част от хранителната си стойност с времето. Не забравяйте да слагате етикети на всеки плик или кутия, за да знаете с точност кога сте ги сложили в камерата и така да следите срока им на годност.

Дайте оценка:

Тагове: варене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче