Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Истината за гранясалото олио: Добре ли е да го консумираме

Ето какво трябва да знаете за него


Слънчогледовото олио е сред най-използваните мазнини в българската кухня, но малцина обръщат внимание на начина, по който го съхраняват. Истината е, че то лесно гранясва, особено когато е изложено на светлинa и топлина, а бутилката не е добре затворена. Специфичната му миризма се разпознава лесно, но често се подценява колко вредна може да бъде употребата му в това състояние. Всъщност, гранясалото олио вече е претърпяло сериозни химични промени, които го правят неподходящо за консумация.

Процесът на гранясване представлява окисление на ненаситените мастни киселини в олиото. Когато мазнината се изложи на кислород, особено при повишени температури, започва бавно разграждане на структурата ѝ. Слънчевата светлина и остатъчната влага ускоряват този процес, като същевременно в олиото се натрупват пероксиди и алдехиди - вещества, свързвани с клетъчен стрес и възпаления. Ако бутилката стои отворена твърде дълго или в близост до източник на топлина, олиото ще започне да старее още по-бързо.

Снимка: iStock by Getty Images

Консумацията на гранясала мазнина не само разваля вкуса на храната, но и натоварва сериозно организма. Някои от продуктите на окислението се смятат за потенциално канцерогенни, особено когато се натрупват в организма при редовна употреба. Освен това те могат да дразнят храносмилателната система и да повлияят негативно на чернодробната функция. Въпреки че олиото не е токсично в малки количества, редовната консумация на гранясали мазнини се свързва с повишен риск от хронични възпаления.

Какво да направите

За да удължите живота на олиото, дръжте го далеч от светлина и топлина - най-добре в тъмен шкаф, плътно затворено. Избягвайте да го преливате многократно между съдове, защото така влиза повече въздух. Никога не използвайте една и съща мазнина многократно за пържене - при всяко загряване окислителният процес се ускорява. Ако усетите неприятна миризма или олиото изглежда мътно и с нетипичен цвят, изхвърлете го.

Добрата новина е, че внимателното съхранение и разумната употреба предпазват от тези проблеми. Избирайте олио в стъклени, тъмни бутилки, използвайте го в рамките на няколко месеца след отваряне и винаги се доверявайте на сетивата си. Така ще запазите не само вкуса на ястията си, но и доброто си здраве.

*Текстът е с информативен характер и при нужда не замества консултацията със специалист.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин олио

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче