Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Растителна алтернатива: Орехово масло

Ако по някаква причина не можете или не искате да се храните с животински продукти

10’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г сурови орехови ядки
  • 1-2 с.л. неутрално на вкус растително олио
  • ½ ч.л. сол (или на вкус)
  • ½ ч.л. хранителна мая (по желание - за леко "маслен" вкус)
  • няколко капки лимонов сок (по желание - за свежест)

Начин на приготвяне:

  1. Ако желаете по-интензивен вкус, може леко да запечете орехите във фурна на 160°C за 8-10 минути, като разбърквате веднъж-два пъти. Оставете да изстинат напълно.
  2. Поставете орехите в блендер или кухненски робот и започнете да пасирате. Първоначално ще се получи ядкова паста, след което сместа ще започне да се втечнява.
  3. Когато сместа започне да изглежда по-кремообразна, добавете 1 с.л. от растителното олио и продължете с блендирането. Ако искате още по-гладка текстура, добавете и втората лъжица.
  4. Прибавете солта, хранителната мая и лимоновия сок. Пасирайте за кратко, докато всичко се смеси добре.
  5. Прехвърлете готовото масло в чист стъклен буркан с капак. Съхранявайте в хладилник до 10 дни.

Дайте оценка:

Тагове: олио лимонов сок орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче