Необходими продукти:
- 200 г сурови орехови ядки
- 1-2 с.л. неутрално на вкус растително олио
- ½ ч.л. сол (или на вкус)
- ½ ч.л. хранителна мая (по желание - за леко "маслен" вкус)
- няколко капки лимонов сок (по желание - за свежест)
Начин на приготвяне:
- Ако желаете по-интензивен вкус, може леко да запечете орехите във фурна на 160°C за 8-10 минути, като разбърквате веднъж-два пъти. Оставете да изстинат напълно.
- Поставете орехите в блендер или кухненски робот и започнете да пасирате. Първоначално ще се получи ядкова паста, след което сместа ще започне да се втечнява.
- Когато сместа започне да изглежда по-кремообразна, добавете 1 с.л. от растителното олио и продължете с блендирането. Ако искате още по-гладка текстура, добавете и втората лъжица.
- Прибавете солта, хранителната мая и лимоновия сок. Пасирайте за кратко, докато всичко се смеси добре.
- Прехвърлете готовото масло в чист стъклен буркан с капак. Съхранявайте в хладилник до 10 дни.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО