Необходими продукти:
- 1 консерва (около 400 г) сварен нахут, отцеден
- 2 с.л. сусамов тахан
- 5-6 сушени домата в зехтин, отцедени
- 1 с.л. каперси (по възможност, предварително изплакнати)
- Сокът от 1 лимон
- 1 малка скилидка чесън
- 2-3 с.л. зехтин (плюс още за сервиране)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Отцедете нахута и, ако желаете по-гладка текстура, може да премахнете ципите му. Изплакнете каперсите с вода, за да се омекоти солеността им. Ако сушените домати са прекалено твърди, може да ги накиснете в топла вода за няколко минути.
- В кухненски робот или блендер поставете нахута, сушените домати, каперсите, чесъна, тахана и лимоновия сок. Започнете да смилате, като добавяте постепенно зехтина. Ако сместа е прекалено гъста, може да добавите малко студена вода, докато постигнете желаната консистенция.
- Опитайте хумуса и, ако е необходимо, добавете още лимонов сок или сол според предпочитанията си. Можете да включите и още зехтин за по-мек вкус.
- Прехвърлете хумуса в плитка чиния или купа. Загладете повърхността с лъжица и направете лек улей в средата. Полейте с малко зехтин, украсете с капки балсамов оцет, допълнително каперси или стрък пресен магданоз.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО