Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По средиземноморски: Хумус със сушени домати и каперси

Направо да си оближете пръстите

10’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 консерва (около 400 г) сварен нахут, отцеден
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 5-6 сушени домата в зехтин, отцедени
  • 1 с.л. каперси (по възможност, предварително изплакнати)
  • Сокът от 1 лимон
  • 1 малка скилидка чесън
  • 2-3 с.л. зехтин (плюс още за сервиране)
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Отцедете нахута и, ако желаете по-гладка текстура, може да премахнете ципите му. Изплакнете каперсите с вода, за да се омекоти солеността им. Ако сушените домати са прекалено твърди, може да ги накиснете в топла вода за няколко минути.
  2. В кухненски робот или блендер поставете нахута, сушените домати, каперсите, чесъна, тахана и лимоновия сок. Започнете да смилате, като добавяте постепенно зехтина. Ако сместа е прекалено гъста, може да добавите малко студена вода, докато постигнете желаната консистенция.
  3. Опитайте хумуса и, ако е необходимо, добавете още лимонов сок или сол според предпочитанията си. Можете да включите и още зехтин за по-мек вкус.
  4. Прехвърлете хумуса в плитка чиния или купа. Загладете повърхността с лъжица и направете лек улей в средата. Полейте с малко зехтин, украсете с капки балсамов оцет, допълнително каперси или стрък пресен магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лимон нахут сушени домати каперси тахан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче