Необходими продукти:
- 200 г сирене халуми
- 1 червена чушка
- 1 тиквичка
- 1 малка жълта тиквичка (по желание)
- 1 червен лук
- 8-10 малки печурки
- 1-2 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. сушен риган или мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- пресен босилек за сервиране
- дървени шишчета (накиснати във вода поне 30 минути, за да не загорят)
Начин на приготвяне:
- Нарежете халумито на едри кубчета (около 2,5 см), така че да не се разпадне при нанизване.
- Почистете и нарежете зеленчуците - тиквичките на шайби, чушката на едри парчета, лука на резени, а печурките - цели, ако са дребни, или разполовени, ако са по-големи.
- Смесете зехтина, лимоновия сок, сушените подправки, сол и черен пипер в малка купичка. С тази марината полейте нарязаните зеленчуци и халумито. Оставете ги да престоят 15-20 минути.
- Нанизвайте продуктите върху шишчетата, редувайки парче халуми, тиквичка, чушка, гъба, лук. Продължете така, докато приключите с всичко.
- Загрейте грил тиган или барбекю на средно силен огън. Изпечете шишчетата по 2-3 минути от всяка страна, докато халумито добие златист цвят, а зеленчуците леко омекнат и се запекат.
- Поднесете горещи, поръсени с още малко зехтин и свеж босилек. Подходящи са както за основно ястие, така и като гарнитура към печено месо или кюфтета от нахут.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО