Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шишчета с халуми и зеленчуци

Идеални и за гарнитура, и за похапване просто така

10’ Подготовка
6’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г сирене халуми
  • 1 червена чушка
  • 1 тиквичка
  • 1 малка жълта тиквичка (по желание)
  • 1 червен лук
  • 8-10 малки печурки
  • 1-2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. сушен риган или мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • пресен босилек за сервиране
  • дървени шишчета (накиснати във вода поне 30 минути, за да не загорят)

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете халумито на едри кубчета (около 2,5 см), така че да не се разпадне при нанизване.
  2. Почистете и нарежете зеленчуците - тиквичките на шайби, чушката на едри парчета, лука на резени, а печурките - цели, ако са дребни, или разполовени, ако са по-големи.
  3. Смесете зехтина, лимоновия сок, сушените подправки, сол и черен пипер в малка купичка. С тази марината полейте нарязаните зеленчуци и халумито. Оставете ги да престоят 15-20 минути.
  4. Нанизвайте продуктите върху шишчетата, редувайки парче халуми, тиквичка, чушка, гъба, лук. Продължете така, докато приключите с всичко.
  5. Загрейте грил тиган или барбекю на средно силен огън. Изпечете шишчетата по 2-3 минути от всяка страна, докато халумито добие златист цвят, а зеленчуците леко омекнат и се запекат.
  6. Поднесете горещи, поръсени с още малко зехтин и свеж босилек. Подходящи са както за основно ястие, така и като гарнитура към печено месо или кюфтета от нахут.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин мащерка червен лук риган червени чушки тиквички лимонов сок босилек печурки халуми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче