Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се правят класически домашни пелмени

Ще ви трябват съвсем обикновени продукти, малко свободно време и желание

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Приготвянето на пелмени плаши много домакинства, първо защото са по-непознато ястие у нас и не на последно място, защото включват замесване и разточване на тесто в домашни условия. Последното, да не се лъжем, си е доста занимателен процес, а и води до риск от създаване на "кочина" в кухнята, ако готвачът не внимава какво прави.

Снимка: iStock by Getty Images

Но резултатът определено си струва усилията и осигурява на семейството вкусен обяд и запаси от полуготово замразено ястие, което всеки може да си приготви за 10 мин. ако е останал без друга алтернатива. Освен всичко, пелмените са отлично мезе за водка, така че който е почитател на тази напитка, нека не пропусне да опита комбинацията.

Ето и рецептата.

Необходими продукти:

  • 300 г телешка кайма
  • 300 г свинска кайма
  • Олио, 15 мл
  • 1 яйце
  • 2 глави кромид лук
  • Сол
  • Черен пипер
  • 500 г брашно
  • 250 мл вода
  • Краве масло, за сервиране
  • Заквасена сметана, за сервиране
  • Червен пипер, за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Двата вида кайма се смесват в една купа и лукът се добавя като се мине през ренде на най-ситната степен.
  2. Добавят се сол и черен пипер и плънката се разбърква. Покрива се с капак и се оставя за половин час в хладилник.
  3. В дълбока купа се налива водата, която трябва да е на стайна температура. Добавят се яйцето, олиото, малко сол и всичко се разбърква до получаването на еднородна смес.
  4. Изсипва се по-голямата част от брашното. Минава през сито и се започва с месенето на тестото като преиодично се досипва и от останалото брашно.
  5. Готовото тесто се увива в кърпа и се оставя за 20 мин. на стайна температура.
  6. Откъсва се едно голямо парче от него и се поръсва с малко брашно. Нарязва се на парчета с големината на едър орех. Останалото тесто отново се покрива с кърпа, докато е готова първата порция пелмени.
  7. Късчетата се разточват на кръгчета с приблизително еднакъв диаметър. Върху всяко се слага от плънката.
  8. Всяко кръгче се прегъва наполовина, така че да покрие каймата. Краищата на тестото се слепват.
  9. Левият и десният край на образувалият се полукръг се събират един с друг и също се слепват.

    Снимка: iStock by Getty Images

  10. Готовите пелмени се поставят в набрашнена тавичка и се прибират в камерата, за да се замразят. Ако количеството им е повече, след замразяването се прехвърлят за удобство в пакети и се прибират отново във фризера, за да се ползват по-късно.
  11. Загрява се литър подсолена вода и когато тя кипне, в нея се пускат един по един пелмените. Разбъркват се и се оставят да врят. Скоро ще изплуват на повърхността. Варят се още около 10 мин. и се изваждат с решетчеста лъжица в чиниите за сервиране.
  12. Към всяка порция се добавя бучка краве масло, червен и черен пипер, както и по 1 с.л. заквасена сметана. При желание се изсипва и малко от бульона, в който са варени.

Да ви е сладко!

Снимка: iStock by Getty Images

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол черен пипер червен пипер олио свинска кайма телешка кайма яйца бяло брашно заквасена сметана вода кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче