Той прави нашите салати много пъстри и доста по-хрупкави. Червеният лук е незаменим в това отношение, но често се случва гостите или клиентите в заведенията да го отделят настрана, без изобщо да го докоснат. Проблемът най-често е не друг, а именно свойството му да налютява.
За щастие, можем да се справим с този проблем по няколко начина. Ето най-изпитаният и най-често прилаганият от тях:
- Нарежете червения лук на полумесеци.
- В купа смесете 250 мл вода с 1 с.л. ябълков оцет. Разбъркайте.
- Накиснете лука за 5-10 мин.
- Отцедете го и го изстискайте добре с ръце, след което го добавете към вашата салата.
Съществуват и още няколко метода:
- Със сол: Разтворете една супена лъжица сол в чаша вода и оставете лука да престои в тази смес за около 30 минути.
- Прясно мляко: Дръжте червения лук, накиснат в прясно мляко за 15 мин.
- Лимон: Разтворете сока на 1/2 лимон в 200 мл вода и накиснете лука за 10 мин.
- Задушаване: Можете да задушите лука в малко краве масло или зехтин, но имайте предвид, че това ще отнеме от неговата хрупкавост.