Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Каква е разликата между мексиканската и текс-мекс кухнята

Двете често биват възприемани като едно и също нещо

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Мексиканската и тексаско-мексиканската (текс-мекс) кухнята често биват бъркани като термин за едно и също нещо, но всъщност има значителни разлики между тях. Въпреки че и двата стила имат общи корени в традиционната мексиканска храна, всеки от тях е развил уникални характеристики под влиянието на различни културни и географски фактори.

Мексиканска кухня

Мексиканската кухня е пряк наследник на традициите и съставките на Мексико. Тя е изключително разнообразна, с дълбоки исторически корени, датиращи от времето на ацтеките и маите. Основните съставки включват царевица, боб, люти чушки, домати и авокадо.

Основни ястия:

  • Такос: Традиционно приготвени с царевични тортили, пълнени с месо, лук, кориандър и други свежи съставки.
  • Енчиладас: Тортили, пълнени с месо или сирене, покрити със сос и запечени.
  • Моле: Традиционен сос, приготвен с люти чушки, шоколад или плодове, ядки и множество подправки като черен пипер, канела и кимион.
  • Тампикена: Стил на готвене от централната част на Мексико, който обикновено включва съчетаването на телешко месо с чесън, олио, лук, сок от лайм, боб, лук и гарнитура от варен ориз.

Подправки и вкусове: Мексиканската кухня използва разнообразни сортове люти чушки за постигане на богатство от вкусове и различна сила на лютивост. Подправките като кимион, риган и канела също играят важна роля.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Текс-Мекс кухня

Произход: Текс-мекс кухнята възниква в щата Тексас, САЩ, където мексиканските имигранти започват да адаптират своите традиционни рецепти към местните продукти и вкусове. С други думи, тя е резултат от сливането на мексикански и американски кулинарни традиции.

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.

Скъпи читатели,

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.
В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Основни ястия:

  • Чимичанга: Пържена енчилада, която може да бъде пълнена с различни видове месо, сирене и зеленчуци.
  • Начос: Чипс от тортила, покрит със сирене, халапеньо и понякога добавки като гуакамоле, сметана и месо.
  • Фахитас: Мариновано и гриловано месо, сервирано с тортили и различни гарнитури.
  • Буритос: Големи тортили, пълнени с ориз, боб, месо и сирене, които могат да бъдат пържени или печени.

Подправки и вкусове: Текс-мекс кухнята често използва по-малко лютиви чили сортове и повече сирена и сметанови сосове. Вкусът е по-мек и адаптивен към американския пазар.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер кориандър олио свинско телешко пилешко люти чушки заквасена сметана канела лимонов сок боб кашкавал ориз кимион тортила питки лайм тортила чипс натурален шоколад халапеньо кромид лук гуакамоле

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче