Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се прави пармезаново ризото

Следвайте тези стъпки за перфектен резултат

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
30’ Време за готвене
1 Порции
2 Трудност

Какво ще ви е необходимо:

  • Касерола
  • Дървена или пластмасова лъжица за разбъркване

Необходими продукти:

  • Зехтин
  • Сол
  • Черен пипер
  • Мащерка
  • Ориз
  • Краве масло
  • Пармезан
  • Лук
  • Бяло вино
  • Пилешки бульон

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. В касерола се загрява добре малко зехтин и в него се запържва наситненият лук до омекване.
  2. Добавя се 1 ч.ч. ориз и всичко се разбърква.
  3. Налива 1 ч.ч. бяло вино, което се оставя да се изпари напълно при периодично бъркане.
  4. Следва ред на пилешкия (или друг) бульон, от който се сипва толкова, че да покрие продуктите в съда.
  5. Слага се щипка сол, огънят се намаля и се следи течността. Когато тя изври, се добавя още от бульона и процесът се повтаря за 15-20 мин.
  6. Касеролата се сваля от огъня и готовото ризото се подправя с настъргания пармезан и 1-2 с.л. краве масло.
  7. Наръсват се сол, мащерка и черен пипер. Мащерката може да се замени или допълни от магданоз.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло черен пипер мащерка варене тенджера пилешки бульон ориз пармезан ризото келтска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче