Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Текс-мекс кухня: Хрупкавата чимичанга, която допътува чак от Мексико

Тя вече е популярна в много страни по света


Чимичанга е традиционно ястие от мексиканската и тексаско-мексиканската, позната още като текс-мекс, кухня, което представлява пържено в дълбока мазнина бурито. Това кулинарно изкушение е популярно с хрупкавата си текстура и богатия вкус, който идва от комбинацията на различни съставки - месо, подправки, боб, сирене и други. Чимичангата е идеална за любителите на пикантни ястия и е предпочитан избор в много мексикански ресторанти по света.

Произходът на чимичангата е обект на дебати. Една от популярните теории е, че тя е създадена случайно в Аризона през 1922 г. Според легендата собственичка на ресторант случайно изпуснала бурито в гореща мазнина и за да избегне нецензурни думи пред деца, извикала "чимичанга" - мексикански жаргон за нещо дребно и незначително. Тази случайност се оказала успешна и довела до създаването на ново ястие.

Друга версия твърди, че чимичангата произлиза от Мексико, където хората традиционно пържели тестени изделия с пълнеж. Но независимо от точния произход, чимичангата става емблематична за текс-мекс кухнята и печели сърцата на хората с незаменимия си вкус.

Снимка: iStock by Getty Images

Как се приготвя чимичанга

Основата на чимичангата е тортила, която се пълни с разнообразни съставки, като най-често използваните са:

  • Месо - пилешко, говеждо или свинско, приготвено с подправки като чили, кимион, кориандър и чесън
  • Боб и ориз - те придават плътност и правят ястието по-хранително
  • Сирене - обикновено се използва мексиканско сирене като queso fresco или чедър
  • Сосове - пикантни или доматени сосове, които носят допълнителна текстура

След като тортилята се напълни, тя се завива плътно и се изпържва в гореща мазнина до златисто-кафява коричка. В някои случаи чимичангата може да се изпече във фурна, ако се търси по-здравословната нейна версия. Когато е готова, тя обикновено се сервира с гарнитури като гуакамоле, заквасена сметана, салса и пресни зеленчуци. В зависимост от предпочитанията, тя може да бъде полята със сос от сирена или пикантна салца.

Чимичангата е символ на креативността в текс-мекс кухнята и показва как традиционните рецепти могат да се адаптират и променят. В съвременната кулинария тя често се предлага с иновативни пълнежи - морски дарове, вегетариански комбинации или екзотични подправки.

Ето обаче нашето предложение за вкусни чимичанги, с които да зарадвате близките си хора у дома.

Необходими продукти:

  • 8 големи царевични тортили
  • 400 г нарязано пилешко или телешко месо (предварително сготвено и подправено)
  • 200 г настъргано сирене (чедър, твърда моцарела или друго подобно по избор)
  • 1 средно голяма глава лук, нарязан
  • 1 зелена чушка, нарязана
  • 1 червена чушка, нарязана
  • 50 г маслини без костилки, нарязани
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Смесете нарязаното месо, настърганото сирене, лука, чушките и маслините в голяма купа. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
  2. Загрейте леко всяка тортила.
  3. Поставете около 50 г от плънката върху едната половина на всяка тортила. Прегънете десния и левия край отново върху плънката, след което завийте като палачинка. Трябва да получите нещо като стегнат пакет.
  4. Загрейте олиото до около 180°C. Пържете всяка чимичанга до златистокафяво от двете страни, около 2-3 минути на страна.
  5. Извадете ги и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  6. Сервирайте топли, гарнирани с кисело мляко, салца, гуакамоле или друг сос по ваш избор.

Дайте оценка:

Тагове: олио лук телешко пилешко чушки моцарела чедър маслини тортила питки