Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Плескавица в сос от печени чушки и сирене

Невероятно вкусна есенна рецепта

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 250 г телешка кайма
  • 250 г свинска кайма
  • 1 глава лук
  • 100 г кашкавал
  • 100 мл газирана вода
  • 200 г краве сирене
  • 2 червени чушки
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Чили
  • Зехтин
  • 2 скилидки чесън

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. Двата вида кайма се смесват в купа, заедно със солта, черният пипер и чилито.
  2. Излива се газираната вода и всичко се омесва с ръце до получаване на гладка консистенция.
  3. Каймата се притиска добре с ръце, така че да се изкара излишния въздух между нея и дъното на купата и се "запечатва" със слой зехтин. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се оставя в хладилника за поне денонощие, а най-добре е да поседи 48 часа.
  4. Кашкавалът се нарязва на много ситни кубчета, а лукът се наситнява. Смесват се с каймата.
  5. Оформят се големи топки от месото, които се поставят върху намаслена дъска и от тях се оформят плескавиците, като топките се сплескват с длани. Плескавиците трябва да са сравнително тънки и с размера на една длан или по-големи.
  6. Изпържват се от двете страни на скара или грил тиган с малко мазнина и се сервират в плоски чинии с гарнитура от пържени картофки.
  7. За соса се загрява добре един тиган на силен огън, в който без мазнина се запичат чушките от всички страни и се прехвърлят в тенджера под капак, за да се задушат.
  8. Чушките се обелват и се нарязват на ситно.
  9. Смесват се с натрошеното сирене и наситненият чесън. Всичко се разбърква добре, полива се с малко зехтин и се сервира с плескавиците.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер свинска кайма телешка кайма чили червени чушки сода кашкавал кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче