Необходими продукти:
- 250 г телешка кайма
- 250 г свинска кайма
- 1 глава лук
- 100 г кашкавал
- 100 мл газирана вода
- 200 г краве сирене
- 2 червени чушки
- Сол и черен пипер на вкус
- Чили
- Зехтин
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
- Двата вида кайма се смесват в купа, заедно със солта, черният пипер и чилито.
- Излива се газираната вода и всичко се омесва с ръце до получаване на гладка консистенция.
- Каймата се притиска добре с ръце, така че да се изкара излишния въздух между нея и дъното на купата и се "запечатва" със слой зехтин. Съдът се покрива с алуминиево фолио и се оставя в хладилника за поне денонощие, а най-добре е да поседи 48 часа.
- Кашкавалът се нарязва на много ситни кубчета, а лукът се наситнява. Смесват се с каймата.
- Оформят се големи топки от месото, които се поставят върху намаслена дъска и от тях се оформят плескавиците, като топките се сплескват с длани. Плескавиците трябва да са сравнително тънки и с размера на една длан или по-големи.
- Изпържват се от двете страни на скара или грил тиган с малко мазнина и се сервират в плоски чинии с гарнитура от пържени картофки.
- За соса се загрява добре един тиган на силен огън, в който без мазнина се запичат чушките от всички страни и се прехвърлят в тенджера под капак, за да се задушат.
- Чушките се обелват и се нарязват на ситно.
- Смесват се с натрошеното сирене и наситненият чесън. Всичко се разбърква добре, полива се с малко зехтин и се сервира с плескавиците.