Брюкселското зеле е един от зеленчуците, които се превръщат в истински кулинарен шедьовър, стига да се използват в съчетание с подходящите продукти. Ето няколко предложения, с които да го включите в седмичното си меню.
Печено брюкселско зеле с мед: Нарежете брюкселското зеле на половинки, подправете ги със зехтин, сол и черен пипер. Печете в предварително загрята фурна до златисто. След това полейте с балсамов оцет и мед.
На скара с пармезан: Нарежете брюкселското зеле на четвъртинки и го запечете на грил или скара до получаване на леко прегоряла коричка. Сервирайте го в чиния, поръсено с настърган пармезан.
Салата с бекон и орехи: Запържете бекон, нарязан на тънко, извадете го и в същата мазнина запържете наситненото брюкселско зеле. Смесете всичко в купа. Добавете печени орехи и дресинг от дижонска горчица, мед и лимонов сок. Овкусете салатата с малко зехтин и черен пипер.
Крем супа с брюкселско зеле: Сварете 500 г брюкселско зеле и 1-2 големи картофа. Пасирайте ги заедно с малко зеленчуков бульон и готварска сметана. Подправете супата със сол, черен пипер и индийско орехче. Сервирайте я гореща с малко крутони във всяка порция.
С чесън и лимон: Задушете зелето с малко чесън и зехтин. Добавете сока и настърганата кора от 1/2 лимон. Подправете със сол и черен пипер.
С къри и кокосово мляко: Запържете брюкселското зеле с наситнени лук и чесън. Добавете къри на прах и 1/2 ч.ч. кокосово мляко. Гответе докато сосът се сгъсти. Поднесете върху канапе от ориз басмати.