Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Десертът от Викторианската епоха, на който дори кралските особи не можели да устоят

Той е измислен в чест на диамантения юбилей на кралица Виктория


Някои рецепти и кулинарни тенденции се появяват и бързо изчезват. Други обаче се превръщат в иконична част от кухнята, възпроизвеждани и ценени поколения наред. Без съмнение, вдъхновеният от кралския двор десерт Cherries jubilee (буквално "Празнични череши"), принадлежи именно към втората група. Малцина обаче знаят повече за това необикновено ястие, което днес е толкова обичано от съвременните почитатели на сладкото, колкото е било и от кралиците на Викторианската епоха.

Десертът е създаден от легендарния френски готвач Огюст Ескофие в чест на диамантения юбилей на кралица Виктория през 1897 година - официалното честване на 60-годишнината от възкачването ѝ на трона. Като почит към добре известната ѝ любов към черешите, Ескофие приготвил десерт, в който плодовете се задушавали в захарен сироп, след което върху тях се изливало топло бренди. Сместа се запалвала, създавайки неповторима текстура, вкус и топлина, които трудно могат да се надминат.

Снимка: iStock by Getty images

Днес приготвянето на десерта е претърпяло известни промени. Често се използват пресни или замразени череши, които се сотират с различни ароматизатори до омекване, след което се сгъстяват, преди да се приложи характерното фламбиране. Обикновено десертът се сервира с ванилов сладолед, което създава неподражаем контраст от вкусове и температури. Cherries jubilee се приготвя и за броени минути, което го превръща в идеалното съчетание на изтънчено преживяване с подготовка, която няма да затрудни човек излишно.

Кралска кухня за всекидневната трапеза

Оригиналната рецепта на Ескофие изисквала Кирш, вид черешово бренди, което още повече подсилвало естествения вкус на плодовете. За онези, които не могат да намерят подобна напитка в близкия магазин или не желаят да инвестират в бутилка, която рядко биха използвали, всякакъв вид бренди може да бъде достоен заместител.

Снимка: iStock by Getty images

Почти 130-годишният десерт предлага любопитен поглед към храната на най-богатите хора в края на XIX век. Той също така рязко се различава от съвременния кралски режим, в който акцентът пада върху здравето и безопасността - например пълната забрана върху морските дарове, които носят риск от хранително отравяне.

Cherries jubilee не е единственото ястие, създадено в чест на британска кралица, което се превръща в истинска класика. В този списък влиза и добре познатото Coronation chicken ("Пилешко за коронацията"), приготвено за празненството по повод коронацията на кралица Елизабет II през 1953 година. То напомня на салата с пиле - варено месо, смесено с кремообразен сос и различни подправки, най-вече с къри.

Разбира се, съществуват множество класически британски ястия, които заслужават да се завърнат на трапезата. Но за онези, които ценят плодовите, нестандартни и исторически десерти, изборът наистина е ясен - класическите cherries jubilee никога не са излизали от мода.

Дайте оценка:

Тагове: сладко череши

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче