Тортата "Естерхази" е един от най-емблематичните десерти в Централна Европа, чиято история е свързана с аристокрацията на Австро-Унгарската империя. Създадена в началото на XIX век тя носи името на Пал Антал Естерхази, роден през 1786 и починал през 1866. Той бил влиятелен унгарски дипломат и министър, член на известния благороднически род Естерхази. Родът е известен със своята любов към изкуството, кулинарията и подкрепата за културното развитие в Европа.
Точният произход на тортата остава загадка, но се смята, че е измислена от талантливи сладкари в Будапеща, които искали да създадат десерт, достоен за висшата класа. Първоначално естерхази била считана за празничен десерт, сервирана на важни събития и приеми. Характерните ѝ съставки - ядки, крем и глазура - отразяват изискания вкус и богатството, което носело това време.
Класическата рецепта включва лешници или бадеми, които придават на десерта характерен вкус, съчетан с крем на основата на масло и ванилия. Най-разпознаваемото на тази торта обаче е уникалната ѝ глазура, декорирана с тънки линии в шоколадово-ванилов мотив, наподобяващи мраморен ефект.
С течение на времето тортата се разпространява из Европа и става особено популярна в Австрия, Унгария и Германия. Днес тя е част от кулинарното наследство на Централна Европа и продължава да бъде символ на изтънченост и традиция.
Ако историята на торта "Естерхази" ви е вдъхновила, с рецептата, която ви оставяме, ще може да си я приготвите сами у дома и така да зарадвате себе си и близките си хора.
Необходими продукти:
За блата:
- 6 белтъка
- 200 г захар
- 150 г смлени лешници (или бадеми)
- 50 г брашно
За крема:
- 6 жълтъка
- 150 г захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 250 мл прясно мляко
- 200 г масло, на стайна температура
- 2 с.л. коняк или ром (по желание)
За глазурата:
- 150 г пудра захар
- 2-3 с.л. гореща вода
- 50 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
- За да приготвите блатовете, разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. Внимателно добавете смлените лешници и брашното, като разбърквате с шпатула. Разделете сместа на 5 части и изпечете тънки блатове във форми за торта с диаметър 22 см на 180°C за около 10-12 минути всеки.
- За крема - в съд на водна баня разбийте жълтъците със захарта и ваниловата захар. Постепенно добавете млякото и гответе на слаб огън, докато сместа се сгъсти. След като изстине, разбийте маслото на пухкав крем и го смесете с яйчния крем. Добавете коняка или рома, ако използвате.
- Сглобете тортата като редувате блатовете и крема. Завършете с крем.
- Поставете тортата в хладилник за 2-3 часа, за да се стегне.
- Глазурата пригответе като смесите пудрата захар с горещата вода, докато се получи гладка смес. Разтопете шоколада и с него направете тънки линии върху бялата глазура. С клечка за зъби или нож създайте характерния мраморен ефект, като преминавате през линиите.
- Оставете тортата да се охлади напълно преди да я сервирате.