Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Торта "Павлова" - спорът между две държави и любовта на Мерилин Монро

Изящество, събрано в хрупкави блатове и пухкава вътрешност


Торта "Павлова" е истинско кулинарно изкушение, което впечатлява не само с вкуса си, но и с привлекателността на външния си вид. Със своите леки, снежнобели блатове и богата декорация от свежи плодове, тя изглежда като произведение на изкуството.

Целувчените ѝ блатове са изключително хрупкави отвън и меки, с леко дъвчаща текстура отвътре, създавайки уникална комбинация, която пленява всеки, който опита тази торта. А за финал, няма как да не отбележим перфектната хармония между сладостта на крема и свежестта на пресните плодове, неизменна част от красивата външност на десерта.

Снимка: Unsplash

Противоречивата история за създаването на торта "Павлова"

Торта "Павлова" има интересна и донякъде противоречива история, свързана с две страни - Нова Зеландия и Австралия. И двете държави претендират за създаването на този емблематичен десерт, вдъхновен от руската балерина Анна Павлова.

Според новозеландската версия рецептата е измислена през 1926 година от шеф-готвача на хотел "Уелингтън", по време на турнето на Анна Павлова в Нова Зеландия. Готвачът бил вдъхновен от лекотата и елегантността на балерината и създал десерт, който да отразява тези нейни качества. Историята разказва, че когато Анна Павлова видяла тортата, тя била толкова възхитена, че я нарекли на нейно име.

Снимка: Unsplash

Австралийската версия, обаче, твърди, че тортата е създадена от шеф-готвач на хотел в Пърт през 1935 година, когато известната балерина посетила Австралия. Според тази версия десертът бил измислен специално за нея и неговите въздушност и лекота били вдъхновени от грациозността, с която танцувала Анна Павлова.

Споровете между двете държави продължават и до днес, като всяка от тях има своите доводи да настоява. Дали ще разберем къде е истината, остава просто да гадаем.

Какво е необходимо за приготвянето на Павлова

За да приготвите торта "Павлова", са ви необходими белтъци, захар, ванилов екстракт, царевично нишесте, сметана и дребни свежи плодове, като ягоди, малини и боровинки.

Приготвянето започва с разбиване на белтъците до твърди върхове, като постепенно се добавя захарта, за да се получи гъста, лъскава смес. След това се добавят ваниловият екстракт, царевичното нишесте и малко оцет, които помагат на меренга да запази своята форма и структура при печене.

Снимка: Unsplash

Блатът се оформя върху хартия за печене, като се създава леко вдлъбнатина в средата за пълнежа. Пече се на ниска температура, докато външната му част стане хрупкава, а вътрешността - мека и въздушна.

Първоначално тортата "Павлова" била по-проста, съставена само от меренг и плодове. С течение на времето рецептата се усъвършенствала, като се добавили различни видове кремове и допълнителни декорации. Днес тортата често включва богат слой от бита сметана или крем, който покрива меренга, както и изобилие от пресни плодове, които придават свежест и привлекателен външен вид на десерта.

Една история с Мерилин Монро

Годината е 1956 и Мерилин Монро е в разгара на своята филмова кариера. Снимките на "Принцът и танциорката" я отвеждат до Лондон, където освен с много нови хора, тя се запознава и със също толкова нови кулинарни вкусове. Един от тях е прочутата торта "Павлова", която по това време започва да печели популярност и извън Австралия и Нова Зеландия.

Снимка: Unsplash

Една вечер, по време на бляскаво парти, организирано от британския режисьор и актьор сър Лорънс Оливие, който играе принца във филма, гостите са поканени на вечеря в неговото имение. Мерилин, известна със своята харизма и общителност, бързо се оказва в центъра на вниманието. Вечерята преминава изключително добре, с изискани ястия и превъзходно вино, но истинската изненада идва накрая.

Когато десертът е сервиран, Мерилин остава очарована от вида на тортата "Павлова". Нейната бяла, хрупкава повърхност, покрита със свежи плодове и нежна бита сметана, изглежда като нещо извадено от сънищата. Мерилин, която винаги е имала слабост към сладките изкушения, не може да устои и веднага се заема да опита този нов за нея десерт. Изведнъж избухва в смях и казва: "Това е като облак в устата ми!". Всички около масата също се усмихват, виждайки колко е възхитена. Но тази вечер не само Мерилин открива нещо ново - и тортата "Павлова" получава нова доза слава благодарение на нея.

След партито, много от гостите започват да споделят историята за реакцията на филмовата звезда и скоро тортата се превръща в хит сред лондонското висше общество.

Снимка: Unsplash

Мерилин Монро, освен че се връща в Америка с много нови спомени и преживявания, започва да настоява десертът да бъде включен в менюто на всяко значимо събитие, на което тя присъства. Привързаността ѝ към десерта допринася още повече за популярността му в Съединените щати.

Тази история остава като един от малките, но значими примери за това как една знаменитост може да окаже влияние върху кулинарните предпочитания и мода на своето време. Тортата "Павлова," вече с международна слава, продължава да бъде обичана и приготвяна в чест на велики моменти и изключителни личности като Мерилин Монро.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди яйца царевично нишесте

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче