Необходими продукти:
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 8 домата
- 1 с.л. захар
- Сол и черен пипер на вкус
- 5 скилидки чесън
- Зехтин
- 1 с.л. червен пипер
- 1 зелена люта чушка
- Магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 220 градуса, червените чушки се поливат с малко зехтин и се запичат в тавичка за около 20 мин.
- Вадят се и се оставят под капак или фолио да се задушат.
- После се обелват и се нарязват на дребно.
- Във всеки домат се прави кръстовиден прорез, потапя се във вряща вода за 30 секунди, след което се прехвърля в ледена баня (студена вода с кубчета лед в нея). Процедурата се повтаря и с останалите домати.
- Всички те се обелват и също се нарязват на дребни кубчета.
- Чесънът, зелената чушка и лютата зелена чушка се наситняват.
- Всички тези продукти се прехвърлят в тенджера и се сваряват на умерен огън за около 20 мин., като периодично се разбъркват.
- Добавят се зехтинът, червеният пипер, захарта, солта и черният пипер, както и наситненият магданоз.
- Мароканската лютеница се вари още 10 мин., след което се сваля от огъня и се оставя да изстине напълно.
- Поднася се студна с парченца препечен хляб.