Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо да сменяме водата, когато варим боб

Причините са няколко - запознайте се с тях

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Вареният боб е основна съставка в много традиционни нашенски ястия. Един от важните моменти при приготвянето му е смяната на водата. Нека видим защо.

Премахване на нежелани вещества

Бобът съдържа различни естествени съединения, които могат да предизвикат газове и дискомфорт при храносмилане. Смяната на водата помага за намаляване на тези вещества, което като резултат може да ни спести стомашните проблеми.

Подобряване на вкуса

Първата вода, в която се вари бобът, често има леко горчив вкус и неприятен мирис. Смяната на водата след първото кипване премахва тези нежелани вкусове и аромати, правейки боба по-приятен за хапване.

Намаляване на времето за готвене

Смяната на водата може също така да помогне за ускоряване на процеса на готвене. Първоначалното кипване на боба в прясна вода помага за омекването му и улеснява последващото варене. Това води до по-бързо увиране, нищо че при всяка смяна се сипва студена вода и се чака тя наново да заври.

Поддържане на чистотата на ястието

При варенето на боб, особено ако не е предварително накиснат, може да се отделят пяна и други нежелани частици. Смяната на водата след първото кипване помага за отстраняването им.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: варене яхния чорба тенджера тенджера под налягане бял боб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче