Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Умно: 4 бюджетни ястия, с които ще спестите пари

Но и ще похапнете вкусно


Бюджетните ястия могат да бъдат не само икономични като пари, но и вкусни, питателни и лесни за приготвяне. С малко планиране и правилен избор на продукти можем да създадем разнообразни ястия, които не натоварват семейния бюджет. Основните съставки, като бобови култури, ориз, картофи и сезонни зеленчуци, дават възможност за вкусни комбинации, без да се налага да харчим много.

Някои от най-популярните бюджетни рецепти се предават от поколение на поколение, доказвайки, че добрата храна не зависи от цената на продуктите, а от умението да ги комбинираме. Ето пет идеи, които ще зарадват цялото семейство.

Картофена яхния

Това класическо ястие е лесно за приготвяне и изисква само няколко основни съставки - картофи, лук, моркови и подправки. Зеленчуците се запържват леко, след което се задушават с вода, докато омекнат напълно. За повече вкус се добавя дафинов лист и червен пипер, които придават приятен аромат. Яхнията може да се сгъсти с малко брашно, разтворено в студена вода, за по-кремообразна консистенция. Чудесно се комбинира с кисели краставички или туршия, което я прави идеална за студените месеци. Евтина, питателна и засищаща, тази яхния е сред любимите ястия в българската кухня.

Вижте също и тази чудесна яхния от грах.

 Боб чорба

Бобът е хранителен и лесно може да се превърне в ароматна и сгряваща чорба. Изисква единствено предварително накисване, за да се свари по-бързо и да бъде по-лесен за храносмилане. Готви се с моркови, лук, чушка и домати, които добавят сладост и наситен вкус. Подправките като чубрица, джоджен и червен пипер правят чорбата още по-ароматна. Може да се сервира с люта чушка и пресен хляб за максимално удоволствие. Това е ястие, което съчетава традиция и достъпност в едно.

Ориз със зеленчуци

Оризът е едно от най-универсалните и бюджетни решения за вкусна вечеря. Лесно се приготвя, като се запържва леко с лук и моркови, след което се добавят вода и подправки. За повече вкус могат да се включат грах, чушки или домати, в зависимост от сезона.

Оризът се готви на слаб огън, докато поеме течността и стане пухкав. Чудесно се комбинира с кисело мляко или свежа салата, което го прави леко и балансирано ястие. Подходящ е както за основно хранене, така и за гарнитура.

Леща яхния

Лещата е богата на белтъчини и желязо. Готви се бързо и не изисква предварително накисване, което я прави удобна да я включите в ежедневното си меню. Запържен лук, морков и чушка добавят сладост и баланс към вкуса. Подправките като чесън, дафинов лист и чубрица правят ястието още по-ароматно. Лещата може да се поднесе както самостоятелно, така и с резен хляб или кисело мляко. Това е топла и засищаща храна, която винаги е добра идея за семейната трапеза.

Дайте оценка:

Тагове: картофи боб ориз грах леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче