Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Постен ориз с праз за нула време

Празът е бил възпят дори от Шекспир

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Празът е царят на есенно-зимната трапеза. Освен като акцент към традиционните български гозби, заслужава да бъде и главно действащо лице в кухнята. Историята му е вековна и още древните египтяни, гърци и римляни са познавали и уважавали този зеленчук. Роднина е на лука и чесъна, но е много по-нежен и фин. Той е сред националните символи на Уелс и е бил възпят дори от самия Шекспир.

Празът има силно присъствие и в класическата френска кухня, прочута със своята изтънченост. Едно от големите му предимства е, че е достъпен почти през цялата година в пресен вид, защото е рекордьор по издръжливост, а и дава реколта два пъти годишно. Освен невероятно вкусен, празът е и много полезен, особено в студените месеци, защото повишава осезаемо защитните сили на имунната система и е мощно средство срещу настинки, грип и всякакви инфекции.

Праз с ориз е семпла, но вечна класика, особено подходяща за периода на коледните пости, в който се намираме в момента. Приготвя се за нула време и свършва още по-бързо, веднъж стигнал до масата.

Необходими продукти:

  • 5 стръка праз
  • 2 бр. моркови
  • 1 ч.ч. ориз "Балдо"
  • 200 г консервирани белени домати
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 с.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 стръка магданоз

Снимка: Ивайла Тодорова

Празът се почиства от външните слоеве и се нарязва на едри шайби. Морковите се обелват и се накълцват на ситни кубчета. Оризът се измива обилно под течаща вода и се отцежда добре.

Снимка: Ивайла Тодорова

В тенджера се загряват 2-3 с.л. олио. Слага се първо празът е се задушава за 3 минути. 

Снимка: Ивайла Тодорова

После се добавят и морковите. Разбърква се добре. 

Снимка: Ивайла Тодорова

След минутка се изсипва и оризът. Бърка се активно, докато стане кристален.

Снимка: Ивайла Тодорова

В тенджерата се прибавят и доматите от консерва. Могат да бъдат заменени и прясно настъргани домати или в краен случай - с доматено пюре. Ястието се разбърква отново.

Сипват се и всички подправки, след което се наливат 3 ч.ч. топла вода. Важно е да ползвате същата мерителна чаша, с която по-рано сте измерили и ориза.

Снимка: Ивайла Тодорова

Тенджерата се похлупва и ястието се оставя на слаб огън, докато започне да къкри.

Отнема се от котлона и се пресипва в тавичка. Заравнява се с помощта на дървена лъжица и се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Пече се около 30-40 минути. Може времето за термична обработка да е по-кратко или по-дълго, в зависимост от силата на фурната ви.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ястието е готово, когато оризът напълно е абсорбирал течността.

Снимка: Ивайла Тодорова

Преди поднасяне ястието се поръсва с накълцан на ситно магданоз.

Съвет: Оризът "Балдо" може да бъде заменен и с друг сорт по ваш избор. Препоръчвам го, тъй като термичната му обработка е наистина кратка, а в същото време остава сочен, въздушен и фин, в сравнение с други негови "събратя".

"Балдо" е италианско творение, въведено през 1977 г. след серия проучвания и експерименти, проведени от д-р Антонио Тинарели. Той е среднозърнест, полиран и може да си счита за универсален. Кръстоска е между два сорта. Изключително предпочитан и високо ценен е дори от известни кулинарни гурута, защото с него могат да се приготвят ястия от всяка кухня по света, при това от основни до десерти. "Балдо" се отглежда предимно в Северна Италия, а друго негово основно предимство е, че не се преварява дори да поври няколко излишни минути. Абсорбира отлично всички аромати на подправките и придава много лек и ефирен вкус на ястията.

Снимка: Ивайла Тодорова

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер дафинов лист олио домати моркови праз пресен магданоз ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче