Лещата е продукт, който може да се използва в различни ястия, включително супи и салати, та даже и в десерти. Най-популярна у нас е лещата яхния. Въпреки това, ако търсите по-оригинални начини да я поднесете, тази статия е за вас. Ще разгледаме както месни, така и безмесни варианти на гозбата, гарантиращи по нещо за всеки вкус.
Леща яхния с пушен бекон и гъби
Тук ключови са опушения вкус на пушен бекон и земните нотки на гъбите.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. леща
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 100 г пресни или консервирани гъби, на едро
- 350 г пушен бекон, нарязан на малки парченца
- 1 ч. л. кимион
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за гарнитура
- Зехтин, за овкусяване
Начин на приготвяне:
- В загрят тиган задушете лука и чесъна, докато омекнат.
- Добавете нарязания бекон и пържете всичко, докато започне да става хрупкав.
- Изсипете лещата и бульона в тенджера. Оставете течността да заври, след което намалете котлона и оставете ястието да къкри за около 30 минути, или докато лещата омекне.
- Добавете гъбите, кимиона, малко сол и черен пипер. Гответе още 10-15 мин., докато гъбите пуснат аромата си.
- Добавете продуктите от тигана и разбъркайте.
- Сервирайте ястието горещо, гарнирано със свеж магданоз и малко ароматен зехтин.
Леща яхния с лимон и билки
Това вегетарианската алтернатива на горната рецепта, която включва цитрусови нотки и много ароматни билки.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. зелена или кафява леща
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 голям морков, нарязан на кубчета
- 1 голям стрък целина, нарязан на дребно
- 2 с.л. пресен кориандър, нарязан
- 2 с.л. пресен джоджен, нарязан
- 50 мл прясно изцеден лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. краве масло
- Червен пипер
- Олио
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера загрейте малко олио и задушете лука с чесъна, докато омекнат.
- Добавете морковите и целината и гответе още няколко минути.
- Изсипете лещата и бульона в тенджерата. Оставете ги да заврат, след което намалете котлона и оставете всичко да къкри за около 30 мин., или докато лещата омекне.
- Добавете кориандъра, ментата, лимоновия сок, щипка сол и черен пипер. Гответе още 5-10 мин., докато всички аромати се смесят.
- В тиган на слаб огън разтопете кравето масло и като започне да се пържи, изсипете червения пипер. Разбъркайте и веднага изсипете запръжката в яхнията.
- Сервирайте гозбата гореща.
Леща яхния с телешко и домати
Тя съчетава специфичния богат вкус на телешкото със сладостта на доматите.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. леща
- 2 ч.ч. телешки бульон
- 1 средно голяма глава лук, на едро
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 500 г телешка кайма
- 1 консерва домати на кубчета
- 1 ч. л. риган
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за гарнитура
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера загрейте малко зехтин и задушете лука с чесъна.
- Добавете смляното телешко месо и гответе, докато хване кафяв загар.
- Изсипете лещата и телешкия бульон в дълбока тенджера. Оставете течността да заври, след което намалете котлона и оставете ястието да къкри за около 30 мин., или докато лещата омекне.
- Добавете кубчетата домати, ригана, солта и черния пипер. Гответе още 10-15 мин. на умерен огън.
- Сервирайте яхнията гореща, гарнирана с пресен магданоз и няколко капки зехтин за аромат.