Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

3 варианта на леща яхния

Опитайте тези разновидности на вечната класика

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лещата е продукт, който може да се използва в различни ястия, включително супи и салати, та даже и в десерти. Най-популярна у нас е лещата яхния. Въпреки това, ако търсите по-оригинални начини да я поднесете, тази статия е за вас. Ще разгледаме както месни, така и безмесни варианти на гозбата, гарантиращи по нещо за всеки вкус.

Леща яхния с пушен бекон и гъби

Тук ключови са опушения вкус на пушен бекон и земните нотки на гъбите.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. леща
  • 2 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 100 г пресни или консервирани гъби, на едро
  • 350 г пушен бекон, нарязан на малки парченца
  • 1 ч. л. кимион
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за гарнитура
  • Зехтин, за овкусяване

Начин на приготвяне:

  1. В загрят тиган задушете лука и чесъна, докато омекнат.
  2. Добавете нарязания бекон и пържете всичко, докато започне да става хрупкав.
  3. Изсипете лещата и бульона в тенджера. Оставете течността да заври, след което намалете котлона и оставете ястието да къкри за около 30 минути, или докато лещата омекне.
  4. Добавете гъбите, кимиона, малко сол и черен пипер. Гответе още 10-15 мин., докато гъбите пуснат аромата си.
  5. Добавете продуктите от тигана и разбъркайте.
  6. Сервирайте ястието горещо, гарнирано със свеж магданоз и малко ароматен зехтин.

Леща яхния с лимон и билки

Това вегетарианската алтернатива на горната рецепта, която включва цитрусови нотки и много ароматни билки.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. зелена или кафява леща
  • 2 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 голям морков, нарязан на кубчета
  • 1 голям стрък целина, нарязан на дребно
  • 2 с.л. пресен кориандър, нарязан
  • 2 с.л. пресен джоджен, нарязан
  • 50 мл прясно изцеден лимонов сок
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. краве масло
  • Червен пипер
  • Олио

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера загрейте малко олио и задушете лука с чесъна, докато омекнат.
  2. Добавете морковите и целината и гответе още няколко минути.
  3. Изсипете лещата и бульона в тенджерата. Оставете ги да заврат, след което намалете котлона и оставете всичко да къкри за около 30 мин., или докато лещата омекне.
  4. Добавете кориандъра, ментата, лимоновия сок, щипка сол и черен пипер. Гответе още 5-10 мин., докато всички аромати се смесят.
  5. В тиган на слаб огън разтопете кравето масло и като започне да се пържи, изсипете червения пипер. Разбъркайте и веднага изсипете запръжката в яхнията.
  6. Сервирайте гозбата гореща.

Леща яхния с телешко и домати

Тя съчетава специфичния богат вкус на телешкото със сладостта на доматите.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. леща
  • 2 ч.ч. телешки бульон
  • 1 средно голяма глава лук, на едро
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • 500 г телешка кайма
  • 1 консерва домати на кубчета
  • 1 ч. л. риган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за гарнитура
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера загрейте малко зехтин и задушете лука с чесъна.
  2. Добавете смляното телешко месо и гответе, докато хване кафяв загар.
  3. Изсипете лещата и телешкия бульон в дълбока тенджера. Оставете течността да заври, след което намалете котлона и оставете ястието да къкри за около 30 мин., или докато лещата омекне.
  4. Добавете кубчетата домати, ригана, солта и черния пипер. Гответе още 10-15 мин. на умерен огън.
  5. Сервирайте яхнията гореща, гарнирана с пресен магданоз и няколко капки зехтин за аромат.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен пипер кориандър олио домати моркови магданоз целина телешка кайма бекон бульон риган прясна мента лимонов сок гъби кимион леща кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче