Решили сме да си сготвим боб, но сме забравили да го накиснем от предната вечер и плановете ни отпадат. Да, но ако имаме тенджера под налягане, това не е болка за умиране. Ето и как да си направим яхнийката бързо и вкусно:
Необходими продукти:
- 500 г бял боб
- 2 скилидки чесън, пресовани
- Червен лук - 2 глави, наситнени
- 1 морков, на малки кубчета
- 1 червена чушка, нарязана на дребно
- Домати от консерва - около 200 г
- Червен пипер
- Черен пипер
- Сол на вкус
- Прясна целина
- Дафинов лист - 2 бр.
- Свинска мас (по желание)
- Краве масло, 30 г
- Зехтин - 5 с.л.
- Риган
- Чубрица
- Босилек
- Девисил
- Джоджен
- Млян кимион
Начин на приготвяне:
- Слагаме всички продукти в тенджерата под налягане и заливаме с вода до обозначения на нея максимум. Описаните тук количества са подходящи за тенджера от 6 литра, а ако вашата е с различен обем, прочетете инструкциите в упътването й.
- Захлупваме с капака и я подсигуряваме за готвене под налягане. След завирането намаляме малко силата на огъня и оставяме яхнията да се готви за около 50-60 минути.
- Отстраняваме тенджерата от огъня и изчакваме около 15 минути да поспадне налягането в нея, след което освобождаваме клапана и отваряме капака, за да опитаме за сол.
Желателно е при подреждането на продуктите в тенджерата да покрием всичко с още малко зехтин, защото той предпазва останалите продукти да образуват пяна и да кипят в тенджерата. Солта се слага в началото и не пречи за сваряването на боба.
А ако все още нямате у дома тенджера под налягане, ето и едно лесно решение на само един клик разстояние: