Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бърза боб яхния без накисване

Любимото ястие се приготвя в тенджера под налягане за няма и час

10’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Решили сме да си сготвим боб, но сме забравили да го накиснем от предната вечер и плановете ни отпадат. Да, но ако имаме тенджера под налягане, това не е болка за умиране. Ето и как да си направим яхнийката бързо и вкусно:

Необходими продукти:

  • 500 г бял боб
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • Червен лук - 2 глави, наситнени
  • 1 морков, на малки кубчета
  • 1 червена чушка, нарязана на дребно
  • Домати от консерва - около 200 г
  • Червен пипер
  • Черен пипер
  • Сол на вкус
  • Прясна целина
  • Дафинов лист - 2 бр.
  • Свинска мас (по желание)
  • Краве масло, 30 г
  • Зехтин - 5 с.л.
  • Риган
  • Чубрица
  • Босилек
  • Девисил
  • Джоджен
  • Млян кимион

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме всички продукти в тенджерата под налягане и заливаме с вода до обозначения на нея максимум. Описаните тук количества са подходящи за тенджера от 6 литра, а ако вашата е с различен обем, прочетете инструкциите в упътването й.
  2. Захлупваме с капака и я подсигуряваме за готвене под налягане. След завирането намаляме малко силата на огъня и оставяме яхнията да се готви за около 50-60 минути.
  3. Отстраняваме тенджерата от огъня и изчакваме около 15 минути да поспадне налягането в нея, след което освобождаваме клапана и отваряме капака, за да опитаме за сол.

Желателно е при подреждането на продуктите в тенджерата да покрием всичко с още малко зехтин, защото той предпазва останалите продукти да образуват пяна и да кипят в тенджерата. Солта се слага в началото и не пречи за сваряването на боба.

А ако все още нямате у дома тенджера под налягане, ето и едно лесно решение на само един клик разстояние:

Тенджера под налягане Startwist - 6 л

Идеалният партньор в кухнята за безопасно приготвяне на вкусни и бързи ястия

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен пипер девисил чубрица дафинов лист червен лук домати моркови целина риган червени чушки джоджен боб кимион босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче