Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесно и ароматно сладко от сливи

Една добавка ще го направи още по-неустоимо

30’ Подготовка
30’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 кг сливи, почистени от костилките и нарязани на едро
  • 2 кг бяла кристална захар
  • 2 ч.л. смляна канела
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 3 пръчици канела (по желание)
  • парче масло (колкото орех)

Начин на приготвяне:

  1. Стерилизирайте бурканите и всички инструменти предварително. Поставете две чинийки във фризера - ще ви трябват по-късно, за да проверите дали сладкото е готово (или използвайте термометър за захар).
  2. Изсипете сливите в дълбока тенджера и добавете 200 мл вода. Оставете да заври и варете около 10 минути, докато сливите омекнат, но не се разпадат. Добавете захарта, смляната канела и лимоновия сок, след което оставете захарта да се разтопи бавно, без да завира — това ще отнеме около 10 минути.
  3. Увеличете котлона и оставете сместа да кипне бурно. След около 5 минути сложете малко от сладкото върху една от охладените чинийки. Изчакайте няколко секунди и плъзнете пръст през повърхността. Ако сладкото се "набръчка", значи е готово. Ако не, варете още няколко минути и тествайте отново с нова студена чинийка. Ако използвате термометър, готовото сладко ще покаже 105°C. Свалете тенджерата от котлона и добавете пръчиците канела (ако използвате) и парчето масло. Канелата ще изглежда красиво в бурканите, а маслото ще помогне да се разнесе евентуалната пяна.
  4. Оставете сладкото да изстине около 15 минути — така ще предотвратите утаяване на плодовете на дъното. Разсипете в предварително загрети буркани, затворете плътно и оставете да се охлади.
  5. Съхранявайте до 1 година на хладно и тъмно място. След отваряне дръжте в хладилник.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло слива бяла захар канела лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче