Африканската кухня е пъстра, ароматна и е перфектна за лятото. От традиционните подправки на Мароко до пикантните вкусове на Западна Африка и освежаващите рецепти от Източното крайбрежие, континентът предлага голяма доза кулинарно вдъхновение. Ето няколко предложения, с които да пуснете малко африкански полъх в кухнята си.
Мароканска салата с кус-кус и цитруси
Тя е лека и освежаваща и се приготвя с пухкав кус-кус, нар, портокалови резени, краставица и мента. Подправя се с дресинг от зехтин, лимонов сок и кимион. Отлично решение за горещите дни.
Шишчета с хариса
Тези традиционни африкански пилешки шишчетасе мариноват в пикантна хариса, чесън и лимонов сок. Пекат се на скара и се поднасят с кисело мляко с мента.
Салата с диня, сирене и берберски подправки
Едно неочаквано, но невероятно вкусно съчетание от сочна диня, натрошено краве сирене, червен лук и щипка берберска подправка (смес от люти чушки, чесън и кориандър).
Боб по ганайски
Леко и питателно ястие от червен боб, задушен с домати, лук и палмово масло. Обикновено се сервира с пържени банани, които добавят сладка нотка към пикантния сос.
Риба по танзанийски
Рецептата се състои от филе от риба, мариновано с лайм, чесън и джинджифил, изпечено на скара и поднесено с лек кокосов сос и овкусено с къри и кориандър. Получава се едно леко, ароматно и изключително подходящо за лятото ястие.
Етиопски палачинки
Правят се с малко по-кисело тесто. Сервират се с разнообразни зеленчукови ястия — леща, задушено зеле, моркови и картофи. Специалитетът е най-вкусен, ако се консумира с ръце.