Ястията с домати и патладжани са много разпространени в кухните на Северна Африка, Южна Европа и Близкия изток, където се смесват с местни продукти и подправки, за да се превърнат в прекрасни студени и топли предястия и разядки.
По-известни ястия като баба гануш или мутабал са удачен пример за това колко вкусни могат да бъдат те и мароканският заалук не е изключение. Той е доказателство как комбинацията от смели вкусове може да постигне висоти, когато се използват прости съставки, но в правилните пропорции.
Заалук се приготвя с патладжани, чесън, домати, зехтин и подправки. Поднася се като гарнитура към много ястия, най-известната ѝ употреба обаче си остава като разядка, поднесена с препечен хляб.
Както патладжаните, така и доматите са плодове, въпреки че са спрягани за зеленчуци. Те са добър източник на витамини, а специално патладжаните са с богато съдържание на фибри и магнезий, а калият в тях е почти една трета от препоръчителния дневен прием на този минерал.
Заалук може да бъде сервиран и топъл, и студен. Използвайте висококачествен зехтин, за да гарантирате добрия финален вкус. Освен с препечен хляб, тази разядка върви чудесно като гарнитура към риба, пиле и червено месо, както и с ястия от картофи и ориз.
Ето и как да си я приготвите.
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан, обелен и нарязан на едро
- 4 големи домата, обелени, почистени от семките и нарязани
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/4 ч.ч. едро нарязан пресен кориандър
- 1/4 ч.ч. едро нарязан пресен магданоз
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. кимион
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.ч. екстра върджин зехтин
- 1/3 ч.ч. вода
- 1/8 ч.л. кайенски пипер, по желание
- 1 резен лимон, по желание
Начин на приготвяне:
- Сложете патладжана, доматите, чесъна, кориандъра, магданоза, червения пипер, кимиона, солта, зехтина, водата и кайенския пипер в голям дълбок тиган или тенджера. Покрийте и оставете да къкри на среден до средно силен огън за 30 минути, като разбърквате от време на време.
- Намачкайте сместа, добавете лимона и оставете да къкри непокрита за 10 мин.
- Разядката е готова, когато течността се редуцира и сместа може да се събере на купчина в центъра на тигана.
- Пресипете в купичка, поръсете със зехтин и поднесете с препечен хляб.