Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Заалук - мароканската разядка, която ще разбуди апетита ви

И как да си я приготвите у дома

Ястията с домати и патладжани са много разпространени в кухните на Северна Африка, Южна Европа и Близкия изток, където се смесват с местни продукти и подправки, за да се превърнат в прекрасни студени и топли предястия и разядки.

По-известни ястия като баба гануш или мутабал са удачен пример за това колко вкусни могат да бъдат те и мароканският заалук не е изключение. Той е доказателство как комбинацията от смели вкусове може да постигне висоти, когато се използват прости съставки, но в правилните пропорции.

Заалук се приготвя с патладжани, чесън, домати, зехтин и подправки. Поднася се като гарнитура към много ястия, най-известната ѝ употреба обаче си остава като разядка, поднесена с препечен хляб.

Както патладжаните, така и доматите са плодове, въпреки че са спрягани за зеленчуци. Те са добър източник на витамини, а специално патладжаните са с богато съдържание на фибри и магнезий, а калият в тях е почти една трета от препоръчителния дневен прием на този минерал.

Заалук може да бъде сервиран и топъл, и студен. Използвайте висококачествен зехтин, за да гарантирате добрия финален вкус. Освен с препечен хляб, тази разядка върви чудесно като гарнитура към риба, пиле и червено месо, както и с ястия от картофи и ориз.

Ето и как да си я приготвите.

Необходими продукти:

  • 1 голям патладжан, обелен и нарязан на едро
  • 4 големи домата, обелени, почистени от семките и нарязани
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1/4 ч.ч. едро нарязан пресен кориандър
  • 1/4 ч.ч. едро нарязан пресен магданоз
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. кимион
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.ч. екстра върджин зехтин
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1/8 ч.л. кайенски пипер, по желание
  • 1 резен лимон, по желание

Начин на приготвяне:

  1. Сложете патладжана, доматите, чесъна, кориандъра, магданоза, червения пипер, кимиона, солта, зехтина, водата и кайенския пипер в голям дълбок тиган или тенджера. Покрийте и оставете да къкри на среден до средно силен огън за 30 минути, като разбърквате от време на време.
  2. Намачкайте сместа, добавете лимона и оставете да къкри непокрита за 10 мин.
  3. Разядката е готова, когато течността се редуцира и сместа може да се събере на купчина в центъра на тигана.
  4. Пресипете в купичка, поръсете със зехтин и поднесете с препечен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол червен пипер кориандър домати пресен магданоз лимон патладжан вода кимион лют пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче