Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвим изкусителна торта с боровинки

Тя е на основата на пухкав мус


Плодовите торти винаги привличат вниманието с пъстрите си цветове, свежия вкус и леката си текстура. Сред тях тортата с боровинки заема специално място, защото съчетава нежна кремообразност със сладко-киселия нюанс на горските плодове. Тя може да бъде приготвена по различни начини - с класически блатове, като чийзкейк без печене или с ефирни слоеве мус, които се разтапят в устата.

В тази рецепта ще ви покажем как да сътворите варианта с мусовете, който се превръща в лека и въздушна торта, а най-хубавото е, че не изисква печене. Следвайте стъпките и създайте неустоимо изкушение в собствената си кухня.

Ще са ви необходими следните продукти:

За основата:

  • 200 г бисквити (по избор, най-добре маслени)
  • 100 г разтопено масло

За мусовете:

  • 400 г крема сирене
  • 250 мл течна сметана
  • 200 г заквасена сметана
  • 150 г пудра захар
  • 250 г пресни или замразени боровинки
  • 10 г желатин + 50 мл вода
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

За декорация:

  • Пресни боровинки
  • Ядливи цветя (по желание)
  • Леко затоплено боровинково сладко (за мраморен ефект)

Стъпка 1: Приготвяне на основата

Смелете бисквитите в кухненски робот или ги натрошете на ситно с точилка. Смесете ги с разтопеното масло, докато получите консистенция на мокър пясък. Разпределете сместа във форма с подвижно дъно с диаметър около 20 см, като я притиснете плътно. Оставете основата в хладилника, докато приготвите кремовете.

Стъпка 2: Подготовка на желатина

Накиснете желатина в студена вода и оставете да набъбне за около 5 минути. След това го затоплете леко на водна баня или в микровълнова, без да го кипвате. Разбъркайте, докато се разтвори напълно, и оставете да се охлади леко.

Стъпка 3: Приготвяне на първия мус

В купа разбийте крема сиренето със заквасената сметана, половината пудра захар и ванилията, докато сместа стане гладка. В отделен съд разбийте течната сметана, докато се сгъсти, след което внимателно я добавете към крема. Прибавете половината от разтопения желатин, като разбърквате внимателно. Изсипете първия пласт върху бисквитената основа и оставете в хладилника за 15-20 минути.

Стъпка 4: Приготвяне на боровинковия мус

Пасирайте боровинките с останалата пудра захар, след което ги прецедете, за да получите гладко пюре. Смесете го с останалата част от крема и добавете останалия желатин. Разбъркайте добре и изсипете втория слой върху вече стегналия първи мус. Оставете тортата в хладилника за поне 4 часа, а най-добре - за една нощ.

Стъпка 5: Декориране и сервиране

Преди да поднесете тортата, внимателно я извадете от формата. Декорирайте с пресни боровинки, ядливи цветя и няколко капки затоплено боровинково сладко, което можете да разнесете с клечка за зъби за красив мраморен ефект. Нарежете на парчета и се насладете на тази нежна, плодова наслада.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: краве масло боровинки крема сирене пудра захар ванилия заквасена сметана готварска сметана чаени бисквити желатин

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче