Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кога бананът е най-полезен - когато е зелен, или когато е узрял

А вие кой вид предпочитате?


Малцина може би се замислят, че зрелостта на банана силно влияе не само на вкуса, но и на хранителните му качества. Зелените и жълтите банани всъщност се държат като две различни храни, като всяка от тях има индивидуален ефект върху организма. Докато едните имат повече нишесте и плътност, другите са сладки, меки и значително по-лесни за храносмилане.

Най-голямата разлика между тях се крие в състава на въглехидратите. Зелените банани съдържат голямо количество резистентно нишесте - вид фибри, които не се разграждат в тънките черва, а достигат дебелото и подпомагат доброто състояние на микробиома му. Именно това ги прави по-подходящи за хора с проблеми с кръвната захар или желаещи да поддържат стабилна енергия през деня. Зрелите банани, от друга страна, почти не съдържат това нишесте - то се е разградило в прости захари като глюкоза и фруктоза, които се усвояват по-бързо и дават незабавен прилив на енергия.

Снимка: Unsplash

Текстурата и вкусът също са белег за степента на зрялост. Зелените банани имат по-плътна структура, с леко стипчив вкус, което ги прави подходящи за термична обработка. Те се използват в много национални кухни като гарнитура или основа за солени ястия, особено в Карибите и Южна Америка. Жълтите и кафеникави банани обаче са сочни, сладки и ароматни - идеални за смутита, десерти или просто за консумация в суров вид.

От гледна точка на здравето, изборът между зелени и узрели банани зависи от нуждите на тялото ви. Ако искате да се заситите за по-дълго време и да регулирате кръвната си захар, зелените банани са по-добрият избор за вас. Ако пък имате нужда от бърз източник на енергия след спорт или при ниска кръвна захар, зрелият плод е по-подходящ. И двата вида обаче са полезни, стига да се вписват балансирано в дневното меню.

Снимка: iStock by Getty images

В крайна сметка, бананът е плод с два характера и в това се крие неговата сила. Независимо в коя фаза на зреене ще го изберете, той остава верен съюзник в разнообразното хранене. А колкото по-добре познаваме трансформациите му, толкова по-умело можем да го включим в ежедневието си.

Дайте оценка:

Тагове: банани

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче