Бананите са деликатни плодове. Това може да се забележи лесно от бързината, с която променят цвета на кората си, ако в помещението е твърде топло. От реакцията им бихме заключили следното - те са чувствителни на външна среда.
Опитвали ли сте обаче да съхранявате банани в хладилника и какви са предимствата и недостатъците в този случай?
Тъй като бананите са тропически плодове, те предпочитат топлината. Следователно, прекалено ниската температура, която е в хладилника, би им повлияла зле, или поне това е пътят на логиката.
Група изследователи, които се захващат да проучат този проблем, бързо стигат до извода, че студеното оказва значително влияние върху бананите. То може да ускори процеса на зреене и да причини увреждане по кората им, правейки плодовете по-тъмни и с по-мека консистенция. Това е и причината да не е удачно да държите вече добре узрели банани в хладилника. Фокусирайте се върху бързото им изяждане, а не върху това как по-дълго да ги съхраните.
Ако целта ви е да забавите процеса на зреене на още зелените банани, хладилникът ще ви помогне. Имайте предвид обаче, че заради чувствителността им на студ, по-голяма, отколкото на по-зрелите екземпляри, кората им ще покафенее малко. За да сведете до минимум този риск, приберете ги предварително в хартиена торба и чак тогава ги поставете в хладилника.
Сега вече ще знаете кога е добре да държите бананите на студено и кога е по-важно да ги хапнете бързо, спасявайки ги от кофата за боклук.