Необходими продукти:
- 100 г брюкселско зеле
- 300 г броколи
- 3 с.л. зехтин
- сол
- черен пипер
- 1 щипка лют червен пипер
- 1/2 ч.л. захар
За дресинга:
- лимонова кора, от 1 лимон
- 10 г джинджифил
- лимонов сок, от 1 лимон
- 60 г горчица, пълнозърнеста
- 1 с.л. мед
- 50 г зехтин
- сол
- черен пипер
За сервиране:
- 130 г зелена салата
- 1 жълта чушка
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 20 г слънчогледови семки
- 20 г натрошени бадеми
- 50 г нар
- 1 мандарина
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 230°, включете я на вентилатор и сложете две тави за печене вътре, за да се загреят много добре.
- Нарежете брюкселското зеле на тънки филийки, а броколите - на малки розички. Стъблата им пък наситнете на малки кубчета.
- Сложете всички зеленчуци в купа и добавете 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер, лютия червен пипер, захарта и разбъркайте.
- Извадете тавите за печене от фурната и разпределете зеленчуците в тях. Печете ги 15-20 минути.
Как се прави дресинга:
- В купа добавете настърганата кора и сока от 1 лимон, обеления и настърган джинджифил, горчицата, меда и разбъркайте.
- Добавете зехтина много бавно, като бъркате непрекъснато. Подправете със сол и черен пипер.
Финални стъпки:
- Нарежете чушките на тънки ивички и ги сложете към дресинга. Добавете броколите, брюкселското зеле и разбъркайте.
- Зелената салата се нарежда в купа за сервиране и отгоре се добавят зеленчуците с дресинга.
- Сипете слънчогледовите семки, бадемовите резенчета, нара, мандарината, зехтина и я поднесете. При желание, преди сервиране оставете салатата в хладилника за 30 мин.