Тези печени кюфтенца от сладки картофи са перфектна идея за леко и здравословно ястие или гарнитура. Те са с хрупкави краища, пухкава вътрешност и леко пикантен вкус. Можете да ги сервирате като предястие, за обяд или като допълнение към основно ястие. Подходящи са и за вегетарианско меню, а с малко майонеза или свежи билки ще се превърнат в истинско удоволствие.
Необходими продукти:
- 1 голям или 2 средни сладки картофа
- 1 голямо яйце
- 40 г бяло брашно
- 1 ч.л. царевично нишесте
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. пушен или сладък червен пипер
- ¼ ч.л. чесън на прах
По желание за сервиране:
- пресни билки (магданоз, копър или кориандър)
- майонеза или сос по избор
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220°C и покрийте тава с хартия за печене или алуминиево фолио.
- Обелете и настържете сладките картофи на едро ренде. С ръце изстискайте възможно най-много течност. Колкото повече течност премахнете, толкова по-хрупкави ще станат кюфтенцата.
- Изхвърлете течността и сложете настърганите картофи в голяма купа. Добавете яйцето, брашното, нишестето, солта, лука на прах, червения пипер и чесъна на прах. Разбъркайте добре, докато се получи равномерна смес.
- Леко намазнете или напръскайте тавата с олио. Вземете по малка шепа от сместа и оформете плоски кюфтенца. Подредете ги върху тавата и напръскайте или намажете леко повърхността им с олио.
- Печете 25-30 минути, докато кюфтенцата станат златисти и хрупкави по краищата.
- Поднесете топли, поръсени с пресни билки и с майонеза или лек сос по избор.