Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хрупкави кюфтенца от сладки картофи

Изпечени на фурна и все така вкусни

10’ Подготовка
25’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Тези печени кюфтенца от сладки картофи са перфектна идея за леко и здравословно ястие или гарнитура. Те са с хрупкави краища, пухкава вътрешност и леко пикантен вкус. Можете да ги сервирате като предястие, за обяд или като допълнение към основно ястие. Подходящи са и за вегетарианско меню, а с малко майонеза или свежи билки ще се превърнат в истинско удоволствие.

Необходими продукти:

  • 1 голям или 2 средни сладки картофа
  • 1 голямо яйце
  • 40 г бяло брашно
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. пушен или сладък червен пипер
  • ¼ ч.л. чесън на прах

По желание за сервиране:

  • пресни билки (магданоз, копър или кориандър)
  • майонеза или сос по избор

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220°C и покрийте тава с хартия за печене или алуминиево фолио.
  2. Обелете и настържете сладките картофи на едро ренде. С ръце изстискайте възможно най-много течност. Колкото повече течност премахнете, толкова по-хрупкави ще станат кюфтенцата.
  3. Изхвърлете течността и сложете настърганите картофи в голяма купа. Добавете яйцето, брашното, нишестето, солта, лука на прах, червения пипер и чесъна на прах. Разбъркайте добре, докато се получи равномерна смес.
  4. Леко намазнете или напръскайте тавата с олио. Вземете по малка шепа от сместа и оформете плоски кюфтенца. Подредете ги върху тавата и напръскайте или намажете леко повърхността им с олио.
  5. Печете 25-30 минути, докато кюфтенцата станат златисти и хрупкави по краищата.
  6. Поднесете топли, поръсени с пресни билки и с майонеза или лек сос по избор.

Дайте оценка:

Тагове: лук печене тава пушен червен пипер яйца бяло брашно царевично нишесте сладки картофи чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче