Тавите за печене са едни от истинските работни коне във всяка кухня. Те могат да се използват за всичко и да понесат доста натоварване в процеса. След няколко месеца или години на печене, запичане и, разбира се, приготвяне на сладкиши, дори тавите от най-висок клас започват да показват признаци на износване - включително ръжда, която е сред най-неприятните. Преди да се втурнете да купувате нова тава или да изморите ръката си със силно търкане, обмислете да се справите с ръждата с помощта на един друг скромен любимец от кухнята - картофа.
Тайната се крие в използването на картофа като почистваща гъба. Първо трябва да се премахнат всички остатъци от мазнина или замърсявания по тавата. След това картофът се разрязва на половина, потапя се срязаната му страна в сода бикарбонат или в препарат за съдове и с нея се търкат ръждивите участъци. Вещество в картофа, наречено оксалова киселина, създава химическа реакция, когато влезе в контакт с ръждата. Междувременно содата или препаратът подсилват почистването и помагат тавата да придобие по-свеж вид след премахването на ръждата. При по-сериозно ръждясали съдове може да се наложи да се отреже използваният край на картофа и отново да се нанесе сода или сапун, за да се довърши работата.
Още начини да почистите тавата за печене
Картофите не са единствената храна, която се оказва полезна за почистване. Вероятно вече сте чували за дезинфекциращите свойства на лимоните и оцета, но кафе, кетчуп и дори кока-кола също могат да се използват като почистващи агенти. Всяко от тези средства има различна степен на ефективност при поддържане на чиста кухня и дом, но всички могат да се окажат полезни, ако ви свършат по-типичните почистващи препарати.
Така че, ако ви остане един-два картофа след приготвянето на някое любимо ястие с тях, спомнете си за старата ръждясала тава, която може би обмисляте да изхвърлите. С малко помощ от картофа ще я върнете почти в първоначалния ѝ вид само за няколко минути.