Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматен сладкиш с кайсии

Поднесете с топка ванилов сладолед


Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 180 г захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио (или разтопено масло)
  • 250 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • щипка сол
  • 8-10 добре узрели кайсии
  • пудра захар за поръсване
  • свежа мента за украса (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа разбийте яйцата със захарта до пухкав светъл крем. Добавете ванилията, млякото и олиото, като продължавате да бъркате до хомогенна смес.
  2. В отделен съд смесете брашното, бакпулвера и щипката сол. Прибавяйте постепенно към яйчената смес, като разбърквате с шпатула или миксер на ниска скорост, докато получите гладко и гъсто тесто без бучки.
  3. Измийте кайсиите, разполовете ги и махнете костилките. Ако са много едри, може да ги нарежете на четвъртини. Не ги белете - кожичката придава леко карамелен вкус при печене.
  4. Застелете правоъгълна форма (приблизително 30x20 см) с хартия за печене. Изсипете тестото и разпределете кайсиите равномерно по повърхността, като леко ги притиснете. Печете в предварително загрята фурна на 180°C (с вентилатор - 170°C) около 35-40 минути.
  5. Оставете сладкиша да се охлади напълно. Поръсете с пудра захар и ако искате, декорирайте с листенца свежа мента. Нарежете на квадрати и поднесете с топка сладолед или студен компот.

Дайте оценка:

Тагове: яйца пудра захар ванилия прясно мляко бакпулвер кайсии брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче