Необходими продукти:
- 4 яйца
- 180 г захар
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл олио (или разтопено масло)
- 250 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 8-10 добре узрели кайсии
- пудра захар за поръсване
- свежа мента за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта до пухкав светъл крем. Добавете ванилията, млякото и олиото, като продължавате да бъркате до хомогенна смес.
- В отделен съд смесете брашното, бакпулвера и щипката сол. Прибавяйте постепенно към яйчената смес, като разбърквате с шпатула или миксер на ниска скорост, докато получите гладко и гъсто тесто без бучки.
- Измийте кайсиите, разполовете ги и махнете костилките. Ако са много едри, може да ги нарежете на четвъртини. Не ги белете - кожичката придава леко карамелен вкус при печене.
- Застелете правоъгълна форма (приблизително 30x20 см) с хартия за печене. Изсипете тестото и разпределете кайсиите равномерно по повърхността, като леко ги притиснете. Печете в предварително загрята фурна на 180°C (с вентилатор - 170°C) около 35-40 минути.
- Оставете сладкиша да се охлади напълно. Поръсете с пудра захар и ако искате, декорирайте с листенца свежа мента. Нарежете на квадрати и поднесете с топка сладолед или студен компот.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО