Баница с дърпано агнешко месо е истински ароматна и съчетава нежността на месото с хрупкавостта на корите заедно с наситените подправки. Тя е чудесен начин да използвате остатъци от печено агнешко, особено след Гергьовден, и да ги превърнете в ново, вдъхновяващо ястие.
Рецептата се съчетава чудесно със свежа салата и чаша червено вино.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 400-500 г сварено или печено агнешко месо, накъсано
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, настърган
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. сух джоджен или прясно накълцан, ако имате
- 2 с.л. зехтин или масло
- Сол и черен пипер на вкус
За баницата:
- 1 пакет фини кори за баница (около 400 г)
- 4 яйца
- 250 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 100 г натрошено сирене (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тиган и задушете лука с моркова до омекване. Добавете накъсаното агнешко месо и подправките - червен пипер, кимион, джоджен, сол и пипер. Разбъркайте добре и гответе 5-6 минути, докато ароматите се смесят. Оставете пълнежа да изстине.
- В купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко, прясното мляко, содата и олиото. Разбъркайте добре до хомогенна смес. Ако използвате сирене, го натрошете и добавете в сместа.
- Намаслете тава с диаметър около 28-30 см. Поставете два пласта кори на дъното, като оставите краищата да стърчат отстрани. След това слагайте по една кора, поръсете я със 2-3 с.л. от яйчената смес и отгоре слагайте по 2-3 с.л. от месния пълнеж.
- Навийте внимателно кората на руло и оформете като охлюв в центъра на тавата. Продължете със следващите кори и пълнеж, като ги навивате около вече оформената част.
- Когато цялата тава е запълнена, залейте баницата с останалата яйчено-млечна смес. Изчакайте 10-15 минути да попие. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути или до получаването на златиста коричка.
- След изпичане покрийте с кърпа и оставете баницата да "си почине" 10-15 минути преди сервиране. Така се оформя по-добре и се режe по-лесно.