Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Баница с дърпано агнешко

Ако ви е останало месо след Гергьовден, не пропускайте да я приготвите

20’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Баница с дърпано агнешко месо е истински ароматна и съчетава нежността на месото с хрупкавостта на корите заедно с наситените подправки. Тя е чудесен начин да използвате остатъци от печено агнешко, особено след Гергьовден, и да ги превърнете в ново, вдъхновяващо ястие.

Рецептата се съчетава чудесно със свежа салата и чаша червено вино.

Необходими продукти:

За пълнежа:

  • 400-500 г сварено или печено агнешко месо, накъсано
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 морков, настърган
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. сух джоджен или прясно накълцан, ако имате
  • 2 с.л. зехтин или масло
  • Сол и черен пипер на вкус

За баницата:

  • 1 пакет фини кори за баница (около 400 г)
  • 4 яйца
  • 250 г кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 100 г натрошено сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука с моркова до омекване. Добавете накъсаното агнешко месо и подправките - червен пипер, кимион, джоджен, сол и пипер. Разбъркайте добре и гответе 5-6 минути, докато ароматите се смесят. Оставете пълнежа да изстине.
  2. В купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко, прясното мляко, содата и олиото. Разбъркайте добре до хомогенна смес. Ако използвате сирене, го натрошете и добавете в сместа.
  3. Намаслете тава с диаметър около 28-30 см. Поставете два пласта кори на дъното, като оставите краищата да стърчат отстрани. След това слагайте по една кора, поръсете я със 2-3 с.л. от яйчената смес и отгоре слагайте по 2-3 с.л. от месния пълнеж.
  4. Навийте внимателно кората на руло и оформете като охлюв в центъра на тавата. Продължете със следващите кори и пълнеж, като ги навивате около вече оформената част.
  5. Когато цялата тава е запълнена, залейте баницата с останалата яйчено-млечна смес. Изчакайте 10-15 минути да попие. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути или до получаването на златиста коричка.
  6. След изпичане покрийте с кърпа и оставете баницата да "си почине" 10-15 минути преди сервиране. Така се оформя по-добре и се режe по-лесно.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло червен пипер олио лук моркови агнешко яйца джоджен прясно мляко сода краве сирене кимион

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче