Необходими продукти:
- 1 кг аспержи
- 1 средно голяма глава жълт лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. масло
- 1 и ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 4 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
- ½ ч.л. сметана за готвене
Начин на приготвяне:
- Отстранете твърдата долна част на аспержите с остър нож (около 1 см) и нарежете стъблата им на парчета, с дължина 1-2 см.
- Нарежете на ситно лука и скилидките чесън.
- В тенджера разтопете маслото на среден огън. Добавете лука и го задушете, докато омекне.
- Добавете аспержите, чесъна, солта, черния пипер. Разбърквайте от време на време, докато зеленчуците не придобият златист загар, около 5 мин.
- Изсипете бульона и оставете супата да къкри без капак, след като намалите топлината на котлона. Аспержите трябва да станат крехки, но все още да са запазили богатия си зелен цвят.
- Готовата супа пюрирайте с помощта на блендер или пасатор.
- Накрая прибавете сметаната за готвене и сервирайте.
ИЗБРАНО