Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Многовековна история: Какво представляват соба нудлите и как да ги използвате

Запознайте се с тях отблизо


Ако смятате, че нудлите са просто нудли и между различните видове няма съществена разлика, грешите. Соба нудлите са само един от десетките видове, които се срещат в азиатската кухня, а ако добавим и пастата, списъкът става още по-дълъг. Днес обаче вниманието е насочено именно към тях. Може би вече сте чували за соба, но не сте сигурни какво точно представлява, или пък никога досега не сте попадали на това име. Във всеки случай, предстои да се запознаете с един изключително интересен и древен кулинарен продукт.

Соба нудлите имат дълга и богата история в японската кухня. Интересното е, че те не се правят от обичайното пшенично или оризово брашно, а от елда. Създаването им на ръка е истинско изкуство, което може да отнеме десетилетия за усъвършенстване. Но това е само началото на тяхната история. В следващите редове ще се потопим в света на соба - от произхода им до правилното им приготвяне и съхранение.

Историята на соба нудлите започва много преди самите нудли да се появят. Произходът им може да се проследи чак до мезолитната епоха - периода между 8000 г. пр.н.е. и 2700 г. пр.н.е., когато елдата е пренесена в Япония от Китай. Първоначално тя се използвала само за приготвяне на каша.

Когато меленето на елдата станало по-лесно и достъпно, се появили първите собагаки - предшественици на съвременните соба нудли. Това били топчета или кнедли от брашно от елда, които били по-лесни за приготвяне от самите нудли. Те са споменати в древни японски текстове, което показва, че са били част от хранителната култура на страната още в далечното минало.

Първото писмено споменаване на ястие, което прилича на съвременните соба нудли, датира от 1614 г., по време на епохата Едо. То се появява в дневника на монах на име Джишо от храма Соншьоин в Киото. Макар да не знаем точната година на "раждането" на соба нудлите, е ясно, че японците ги консумират от стотици години и те са все така популярни и днес.

Снимка: Unsplash

От какво се правят соба нудлите

Както вече споменахме, соба нудлите се правят от елда. Въпреки името си, елдата не е свързана с пшеницата и не съдържа глутен. Това означава, че нудли, направени само от брашно от елда, са подходящи за хора с целиакия или непоносимост към глутен.

Съществуват два основни вида соба нудли - джувари соба и нихачи соба.

  • Джувари соба е оригиналният и най-чист вид, при който се използват само брашно от елда и вода.
  • Нихачи соба съдържа 80% брашно от елда и 20% пшенично брашно. Понякога към нея се добавят и други съставки като яйца, морски водорасли или нишесте от конджак, за да се подобри структурата на тестото.

Причината за добавянето на пшенично брашно е практична - без глутен тестото от чиста елда се рони и е трудно за работа. Нихачи соба се появява още през XVII век, като улеснява процеса на производство и прави нудлите по-устойчиви.

В Япония дори качеството на водата се счита за ключов фактор за добри соба нудли. Някои производители използват единствено минерална вода или вода от Киото, която се смята за най-чистата в страната.

Снимка: Unsplash

Как се приготвят соба нудлите

Ръчното приготвяне на соба е истинско майсторство. Професионалните готвачи се обучават до 10 години, за да овладеят изкуството на перфектните нудли. След като техниката бъде усвоена, целият процес отнема около 20 минути.

Тестото се прави, като брашното от елда и водата се смесват и омесват, след което се разточва на тънък пласт. Той се сгъва на няколко слоя и се нарязва на дълги, равномерни ленти.

Нудлите, които се продават в магазините, обикновено са произведени по подобен принцип, но чрез машини. Те се изсушават преди опаковане, за да се удължи срокът им на годност.

При традиционната рецепта съотношението на брашната е четири части елда към една част пшеница, но в комерсиалните варианти често съдържанието на елда е по-ниско. Колкото по-малко елда има в тестото, толкова по-блед е цветът на нудлите. Истинските соба имат тъмносив до кафяво-сивкав оттенък и характерен вкус.

Как да сготвите соба нудли

На пръв поглед приготвянето на соба изглежда лесно - просто ги сварявате във вряща вода. Но има някои тънкости, които ще ви спестят неприятни изненади като слепване или гумена текстура.

  1. Използвайте голяма тенджера с много вода, за да има място нудлите да се движат свободно и да не се слепват. За разлика от пастата, водата не се осолява.
  2. Времето за варене е ключово. Обикновено изсушените соба нудли се варят 3-5 минути, но винаги проверявайте инструкциите на опаковката. Ако се готвят твърде дълго, стават лепкави и губят еластичността си.
  3. След сваряване обилно изплакнете нудлите със студена вода. Това спира процеса на готвене и отмива излишното нишесте, което би могло да ги направи лепкави.

Снимка: iStock by Getty images

Най-добрият метод е да ги прецедите в гевгир и да ги държите под течаща студена вода, като леко ги разбърквате с ръце. Така ще получите нудли с приятна "пружинираща" текстура и фин вкус - готови за сервиране както топли, така и охладени.

Дайте оценка:

Тагове: нудълс

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче