Инстантните нудли представляват предварително сварени и изсушени пшенична или оризова юфка, която се приготвя за броени минути с помощта на гореща вода. В повечето случаи се продават в опаковки с намиращи се в тях подправки, бульон на прах или ароматни масла, които допълват иначе семплия им вкус. Удобни и достъпни като цена, те се използват както като бърз обяд, така и като основа за по-богати ястия, когато се добавят зеленчуци, месо или яйца.
Историята на инстантните нудли започва в Япония през 1958 г., когато изобретателят им Момофуку Андо представя първата подобна юфка. Воден от желанието да създаде евтина и дълготрайна храна след Втората световна война, той разработва метод за пържене на предварително сварени нудли, което им осигурява дълъг срок на годност и лесна повторна хидратация. Успехът е мигновен и скоро идеята се разпространява по целия свят. През 1971 г. Андо създава и Cup Noodles - първите нудли в чашка, с което променя начина, по който милиони хора възприемат бързата храна.
Приготвянето им е изключително лесно. Достатъчно е нудлите да се залеят с вряща вода, да се покрият с капак или чиния и да се оставят за няколко минути - обикновено между три и пет, за да се рехидратират. След това се добавят подправките и се разбъркват. Въпреки че това е най-основният метод, много готвачи и ентусиасти обичат да импровизират, като допълват ястието със сотирани зеленчуци, варено яйце, печено месо или пикантни сосове, превръщайки бързата храна в нещо далеч по-интересно.
Макар и често възприемани като нездравословни заради високото съдържание на сол и мазнини от някои предлагащи ги на пазара марки, инстантните нудли не са непременно вредни, ако се консумират умерено и се комбинират с пресни съставки. Те могат да бъдат спасение в забързаното ежедневие или полезен избор по време на път, къмпинг или за студентите, коит обикновено не разполагат с голям бюджет. А когато човек се научи да ги гарнира с подходящите пресни съставки, нудлите могат да се превърнат в основа за пълноценно и вкусно ястие.
В културен план инстантните нудли носят със себе си нещо повече от бърза вечеря. В Япония съществува дори музей, посветен на историята им, където посетителите могат сами да създадат свои комбинации от продукти. Това само доказва, че дори съвсем обикновената храна може да има забележително развитие напред в годините.