Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Относно гъбите: Варене, пържене, сушене и консервиране

Правилата които трябва да се съблюдават при тези методи на готвене

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Готвенето на гъби трябва да се прави внимателно и според някои установени правила, за да е крайният резултат винаги сполучлив. Ето основните методи, които можем да използваме при готвенето на гъби.

Варене

Варенето на гъбите е винаги добра идея, на първо място заради по-голяма безопасност. Те могат да съдържат най-различни бактерии или паразити. При варенето се намаляват и количеството токсини. Процесът се счита за задължителен най-вече при диворастящите гъби.

Варенето се прави в голямо количество вода, която периодично трябва да се сменя. При замразяване те трябва да се оставят напълно да изстинат. В останалите случаи могат да бъдат изпържени в масло, да се използват за различни видове плънка на тестени изделия или пък като гарнитура към печени меса.

Няма строги правила за времето на обработка, но се счита, че минимумът е 20 минути след завиране на водата.

Замразяване

Гъбите могат да се замразяват след варене или в сурово състояние. При последния случай е добре да бъдат измити и почистени от пръст и други остатъци. Следва подсушаване, за да не кристализира водата по тях и да наруши структурата им.

Най-добре е да се замразяват на малки порции, като е най-добре да се използват вакуумиращи се торбички. Така те могат да бъдат държани до 1 година във фризера.

Пържене

Препоръчва се първо гъбите да се сварят преди пържене. Като мазнина може да се използва олио или комбинация от олио и краве масло за по-вкусен краен резултат. Ако се използва само олио, температурата трябва да е по-ниска.

По правило гъбите трябва да се запържват на малки порции, за да се разпределят добре в мазнината и да добият приятен златист загар. При всички случаи те ще отделят и вода, която трябва да се изчака да се изпари. Ако ги искате задушени, покрийте тигана с капак, докато трае изпаряването на течността.

Напълно допустимо е по време на пържене да се добавят лук, чесън, подправки и билки, за да пуснат аромата си. Копър и магданоз се добавят чак накрая, когато котлонът се изключи.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Сушене

Гъбите се почистват от мръсотията и пръстта, измиват се и се подсушават с кухненска хартия. Нарязват се на тънки колелца, а ако са дребни, могат да се оставят и цели.

Сушенето може да се направи във фурна или в специализиран въздушен сушилник.

Съхранението се прави в буркани или пакети на тъмно, сухо и прохладно място.

Консервиране

Методите тук са много - гъбите могат да бъдат осолени, мариновани, могат да се направят на гъбен пастет, та даже и на конфитюр.

Дайте оценка:

Тагове: чесън магданоз копър пържене варене тиган тенджера зелен лук гъби кромид лук пастет мариновани гъби задушаване

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче