Някои ги наричат "кулинарни хамелеони". Гъбите предлагат много възможности в кухнята. Те са не просто поредната съставка в една рецепта, а най-често нейната душа. Ето няколко ястия, които просто не биха били същите без тях.
Гъбена супа - за топлота и уют
Няма как да не бъде спомената. Топла, ароматна и с наситен вкус - тя е класика през всички сезони.
Пастата - италианска прегръдка
Пастата с гъби и сметана е любима на много хора по света. Добави ли ѝ се малко пармезан и чесън и се получава ястие, което е хем засищащо, хем леко на вкус.
"Бьоф Строганов" - руската класика с гъбен акцент
Това ястие е живото доказателство, че гъбите могат да направят чудеса с вкуса на месото. Без тях, любимият "Строганов" губи своята дълбочина и характер, заради които е толкова популярен по цял свят.
Пълнени гъби - малки хапки с много чар
Гъбите тук не са просто гарнитура — те са в основата на този специалитет, с който може много да се експериментира. Пълнени с крема сирене, спанак, бекон или каквото душа ви поиска, те са идеалното предястие за всяка вечеря.
Ризото с гъби
Казано метафорично, ризотото можем да приемем като платно, а гъбите като боите, с които се нанасят финалните щрихи на тази гозба. Те придават на ориза дълбочина, аромат и правят ястието много приятно за консумация.
Задушени гъби в масло
Вкусна комбинация, която включва краве масло, пресен копър и магданоз, щипка сол и черен пипер. Могат да се използват всякакви видове гъби, но специалитетът става сякаш най-вкусен с гъби като кладницата, която просто се топи в устата.