Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По ловджийски или по манастирски - какво означават двата термина

Научете повече за тези похвати в кухнята и вижте защо се наричат така

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Яйца по панагюрски и сирене по шопски са две любими на всеки българин гозби, но техните названия се отнасят по-скоро към авторство и история за кухня, опитваща се да придаде автентичен привкус на ястията в ресторантите след "промените". Докато, когато срещнете в заглавието на дадена рецепта изразите "по ловджийски" или "по манастирски", трябва да имате предвид някои неща относно методите на приготвяне и съставките, които се използват. Нека се спрем по-подробно на тази тема.

Снимка: iStock by Getty Images

По ловджийски - как и защо

Ястията, които се готвят по този "тертип" включват определен вид продукти.

Когато навремето хората са излизали на дружинки да ловуват в гората, работата е била "на късмет". Тоест, често не са случвали на улов и затова са си приготвяли обяд или вечеря от онова, което всеки от авджиите е носел в торбичката си. Съответно, готвели са се гозби със суджук, наденица, сланина и вино. Другото, на което са разчитали тези хора са нещата, които могат да се открият лесно в гората - различни видове ядливи гъби и диво растящи билки.

Най-често използваните методи и продукти в рецептите "по ловджийски" са:

  • Консервирани или сушени продукти — суджук, бекон, кисели краставички
  • Ароматни добавки — диви гъби, дафинов лист, бахар
  • Вино — за вкус и за омекотяване на месото
  • Задушаване и печене — вместо да се използват сложни техники, всичко се готви в един съд, често на огън

Снимка: iStock by Getty Images

По манастирски - скромно и със смирение

В манастирите най-често се разчита на собствена продукция и дарения от миряните, които посещават храма. Казано с други думи, или както често се изразяват хората от определени региони в България, готви се с "Каквото е дал Господ". И понеже това се прави за голям брой хора по няколко пъти на ден, процедурата тук е много опростена.

Затова, когато видите в заглавието на дадена рецепта, че тя е "по манастирски", имайте предвид, че става дума за ястия, които се приготвят без пържене. Всичко се вари по определен ред и начн в един единствен съд. Този маниер на готвене се счита и за по-здравословен и ароматен.

Най-често използваните методи и продукти в гозбите "по манастирски" са:

  • Варене, печене или задушаване
  • Често се готви без месо, без запръжки и без излишна мазнина
  • С много търпение — ястията се готвят бавно, често на дърва
  • С подбрани билки — джоджен, девесил, чубрица

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: девисил чубрица дафинов лист червено вино свинско наденица печене варене гювеч тенджера глинено гърне бекон джоджен кисели краставички гъби бахар сланина

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче