Яйца по панагюрски и сирене по шопски са две любими на всеки българин гозби, но техните названия се отнасят по-скоро към авторство и история за кухня, опитваща се да придаде автентичен привкус на ястията в ресторантите след "промените". Докато, когато срещнете в заглавието на дадена рецепта изразите "по ловджийски" или "по манастирски", трябва да имате предвид някои неща относно методите на приготвяне и съставките, които се използват. Нека се спрем по-подробно на тази тема.
По ловджийски - как и защо
Ястията, които се готвят по този "тертип" включват определен вид продукти.
Когато навремето хората са излизали на дружинки да ловуват в гората, работата е била "на късмет". Тоест, често не са случвали на улов и затова са си приготвяли обяд или вечеря от онова, което всеки от авджиите е носел в торбичката си. Съответно, готвели са се гозби със суджук, наденица, сланина и вино. Другото, на което са разчитали тези хора са нещата, които могат да се открият лесно в гората - различни видове ядливи гъби и диво растящи билки.
Най-често използваните методи и продукти в рецептите "по ловджийски" са:
- Консервирани или сушени продукти — суджук, бекон, кисели краставички
- Ароматни добавки — диви гъби, дафинов лист, бахар
- Вино — за вкус и за омекотяване на месото
- Задушаване и печене — вместо да се използват сложни техники, всичко се готви в един съд, често на огън
По манастирски - скромно и със смирение
В манастирите най-често се разчита на собствена продукция и дарения от миряните, които посещават храма. Казано с други думи, или както често се изразяват хората от определени региони в България, готви се с "Каквото е дал Господ". И понеже това се прави за голям брой хора по няколко пъти на ден, процедурата тук е много опростена.
Затова, когато видите в заглавието на дадена рецепта, че тя е "по манастирски", имайте предвид, че става дума за ястия, които се приготвят без пържене. Всичко се вари по определен ред и начн в един единствен съд. Този маниер на готвене се счита и за по-здравословен и ароматен.
Най-често използваните методи и продукти в гозбите "по манастирски" са:
- Варене, печене или задушаване
- Често се готви без месо, без запръжки и без излишна мазнина
- С много търпение — ястията се готвят бавно, често на дърва
- С подбрани билки — джоджен, девесил, чубрица