Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Как да си приготвим сладки макарони на фурна

Една класика от миналото


Когато за първи път се впуснем в приключението, наречено готвене, често се оглеждаме за рецепти, които са ни познати и са лесни за изпълнение. Макароните на фурна са именно такива - обичани и съвсем достъпни дори за най-неопитните в кухнята.

Едно от големите предимства на това ястие е, че търпи вариации - може да бъде сладко или солено, с яйца и сирене, със заливка или без, дори с лек привкус на масло и ванилия. В случая ще се спрем на най-популярната сладка версия, поднасяща се тук обикновено като десерт.

Снимка: iStock by Getty images

Необходими продукти:

  • 250 г макарони
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 пакетче ванилия (или ½ ч.л. ванилова есенция)
  • 30 г масло

Сваряване на макароните

Сложете подсолена вода да заври и изсипете макароните. Варете ги според инструкциите на опаковката, но ги дръпнете от котлона 1-2 минути преди пълната готовност. Отцедете добре и ги оставете да изстинат леко, като добавите малко масло, за да не се слепят.

Приготвяне на млечната заливка

В купа разбийте яйцата със захарта до хомогенна смес. Добавете ванилията и прясното мляко и разбъркайте.

Сглобяване на десерта

Намаслете подходяща тавичка с масло. Изсипете сварените макарони вътре и ги разпределете равномерно. Залейте с млечната смес, като внимавате всички макарони да се покрият. По желание поставете няколко малки парченца масло отгоре за по-златиста коричка.

Печене и поднасяне

Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, или докато горната част се запече леко и се получи златиста коричка. Оставете десерта да се охлади поне 15 минути преди нарязване. Сладките макарони на фурна могат да се сервират топли, хладки или напълно изстинали.

Дайте оценка:

Тагове: печене яйца бяла захар ванилия прясно мляко паста макарони Традиционно българско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче