Когато за първи път се впуснем в приключението, наречено готвене, често се оглеждаме за рецепти, които са ни познати и са лесни за изпълнение. Макароните на фурна са именно такива - обичани и съвсем достъпни дори за най-неопитните в кухнята.
Едно от големите предимства на това ястие е, че търпи вариации - може да бъде сладко или солено, с яйца и сирене, със заливка или без, дори с лек привкус на масло и ванилия. В случая ще се спрем на най-популярната сладка версия, поднасяща се тук обикновено като десерт.
Необходими продукти:
- 250 г макарони
- 3 яйца
- 100 г захар
- 500 мл прясно мляко
- 1 пакетче ванилия (или ½ ч.л. ванилова есенция)
- 30 г масло
Сваряване на макароните
Сложете подсолена вода да заври и изсипете макароните. Варете ги според инструкциите на опаковката, но ги дръпнете от котлона 1-2 минути преди пълната готовност. Отцедете добре и ги оставете да изстинат леко, като добавите малко масло, за да не се слепят.
Приготвяне на млечната заливка
В купа разбийте яйцата със захарта до хомогенна смес. Добавете ванилията и прясното мляко и разбъркайте.
Сглобяване на десерта
Намаслете подходяща тавичка с масло. Изсипете сварените макарони вътре и ги разпределете равномерно. Залейте с млечната смес, като внимавате всички макарони да се покрият. По желание поставете няколко малки парченца масло отгоре за по-златиста коричка.
Печене и поднасяне
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, или докато горната част се запече леко и се получи златиста коричка. Оставете десерта да се охлади поне 15 минути преди нарязване. Сладките макарони на фурна могат да се сервират топли, хладки или напълно изстинали.