Необходими продукти:
- 75 г масло, разтопено, плюс допълнително за намазване на формата
- 200 г бисквити с ванилов крем
- 250 мл сладкарска сметана
- 150 г пълномаслено кисело мляко
- 500 г пълномаслено крема сирене
- 3 с.л. течен мед
- 1 с.л. паста от ванилови шушулки или няколко капки ванилова есенция
За кайсиите:
- 6 узрели кайсии, разполовени и без костилки (около 240 г)
- 50 г течен мед, плюс 2 с.л. за сервиране
- Кората от 1 малък портокал, нарязана на ивици
- ½ шушулка ванилия, разполовена по дължина
Начин на приготвяне:
- Намажете дъното на 23 см форма за торта с падащо дъно с масло и покрийте с кръг хартия за печене. Смелете бисквитите на фини трохи в кухненски робот, след което ги изсипете в купа и ги смесете с маслото. Притиснете сместа към дъното на формата и охладете за 10 минути.
- Разбийте течната сметана до меки върхове. В отделна купа разбийте заедно киселото мляко, крема сиренето, меда и ванилията до гладка смес. Прибавете сметаната и я изсипете върху основата. Загладете горната част с шпатула и покрийте. Охладете за поне 4 часа или за една нощ.
- Загрейте фурната до 200°C. Разбъркайте кайсиите с 50 г мед, портокаловата кора и ванилията в тава за печене. Печете на средната степен на решетката за 20-25 минути, докато кайсиите омекнат, но все още запазват формата си. Разбърквайте всичко по средата на печенето, като добавите 1 с.л. вода, ако медът започне да загаря. Оставете да се охладят, като извадите портокала и ваниловата шушулка.
- Използвайте нож, за да освободите страните на чийзкейка и да го извадите от формата. Изсипете кайсиите заедно със сока от печенето. Полейте с допълнителен мед отгоре, оставяйки го да се стече по страните на кейка.