Необходими продукти:
- 60 г царевично нишесте
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- ½ ч.л. микс от сушени билки
- 2 филета от бяла риба, като треска, хек или пангасиус
- 3 средно големи картофа
- 6-8 с.л. олио
- Сос тартар, за сервиране (по избор)
Начин на приготвяне:
- Смесете царевичното нишесте, червения пипер и смесените билки с 1 ч.л. сол и ¼ ч.л. прясно смлян черен пипер и разстелете сместа върху голяма чиния.
- Покрийте рибните филета от двете страни с брашнената смес.
- Нарежете картофите на продълговати парчета с дебелина 1 см, като използвате голям, остър нож. Оставете кората или ги обелете, ако желаете.
- Сложете ги в голяма купа, след това добавете 2 с.л. от олиото и обилна щипка сол и черен пипер. Разбъркайте добре, докато се покрият.
- Настройте еърфрайъра на 200°C и гответе картофите за около 18-22 минути, като ги обърнете по средата (или разклатете кошницата на уреда), докато станат хрупкави и запечени.
- Разстелете 4 с.л. от олиото върху голяма чиния и оваляйте покритата риба в него, за да се покрие. Настройте фритюрника с горещ въздух на 200°C и гответе за 8-10 минути (в зависимост от размера на рибните филета), като внимателно обръщате по средата.
- Сервирайте със сос тартар, ако желаете.