След толкова години яйцата по панагюрски са добили статут на традиционно българско ястие. Само името може да ни подскаже, че по-скоро ястието е добило популярност от рецептурника на "Балкантурист" и се е сдобило с това име, за да бъде скрит истинският му произход.
Забулените яйца с кисело мляко е едно от най-популярните ястия в турската кухня. Известно е под наименованието Çilbir (чилбир) и може да го опитате дори в Гърция.
То се състои от поширани яйца, заляти с кисело мляко, овкусено с чесън, като финалният щрих от вкуса се дължи на запържения в масло лют пипер Алепо (не в олио). Богатите маслени нотки в животинската мазнина придават орехова завършеност на ястието, която никое растително масло не би постигнало.
Съществуват записки, че чилбир е присъствал на масата на султаните през Османската империя още през XV в.
В България рецептата съвсем не е традиционна, най-малко поради причината, че количеството на киселото мляко, използвано в едно домакинство по онова време, не би го позволило. В Панагюрище имат своя далеч по-скромна версия на яйцата чилбир, носеща името "Парени яйца". След като се пошират, се слагат върху натрошено сирене и се поливат с малко от водата, в която са вряли. Накрая ястието се подправя с чесън, сол и пипер.
Но нека се върнем на турския вариант на ястието. За да се получи наистина добре тази рецепта, трябва да се използват пресни яйца и гъсто кисело мляко. Не правете компромис с качеството.
С чилбир върви чудесно хрупкав пресен или препечен хляб. С него ще се насладите максимално на вкусния млечен сос, потапяйки залче след залче в него.
Друго, по което чилбир се различава от яйцата по панагюрски, е липсата на натрошено сирене и обилното количество копър, с който турците поръсват яйцата. Неговите цитрусови и леко сладникави нотки го карат да работи в чудесен синхрон с киселинността на киселото мляко.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. гъсто кисело мляко на стайна температура
- 1 скилидка чесън
- 1 чаена лъжичка лимонова кора
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок
- 2 супени лъжици едро нарязан пресен копър
- 1/4 чаена лъжичка фина сол
- 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
За масления сос с подправки:
- 1/2 ч.ч. масло, нарязано на кубчета
- 1 супена лъжица смлян лют червен пипер Алепо
- 1/4 чаена лъжичка смлян кимион
За пошираните яйца:
- 1 супена лъжица бял оцет или лимонов сок
- 4 големи яйца
- Пресни билки, като копър, мента или магданоз, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Сложете киселото мляко в средно голяма купа. Чесънът се настъргва директно в киселото мляко. Добавете лимоновата кора, сока, копъра, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да се смесят. Оставете настрани.
- Разтопете маслото в малка тенджера или тиган на средно слаб огън, като разбърквате от време на време, докато маслото придобие светлозлатист цвят и на повърхността му излезе пяна, около 2 минути.
- Продължете да готвите маслото, докато повечето от мехурчетата изчезнат. Трябва да замирише на ядки и да стане светлокафяво и лешниково на цвят. Свалете го от котлона. Сипете пипера и кимиона. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
- Поширайте яйцата за 2-3 минути, за да запазят жълтъка си течен.
- За да сглобите ястието, разделете киселото мляко между две дълбоки чинии, като направите кладенче в центъра. Поставете две поширани яйца във всяка порция, след това полейте с лъжица толкова от подправения маслен сос отгоре, колкото искате.
- Накрая поръсете с копър и сервирайте с пресен хляб.