Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Житото: Няколко лесни начина да го включим в менюто си по-често

Идеално е за горещите дни, защото засища, но не тежи на стомаха


Житото често остава на заден план в ежедневното ни хранене, възприемано повече като символ на определени традиции, отколкото като продукт с място в съвременната кухня. А всъщност то е доста универсален продукт и е богато на фибри и минерали, лесно е за съхранение и достъпно в магазините през цялата година.

Но кое е най-хубавото? Приготвя се сравнително бързо и търпи безброй интерпретации, особено в летния сезон, когато апетитът ни е по-малък, а нуждата от енергия остава все същата, въпреки горещините.

Ако до момента сте го използвали само по поводи, свързани с обреди или за изпълнение на житния режим на Петър Дънов, лятото е чудесен момент да му отредите нова роля - тази на свежа, засищаща и питателна съставка в разнообразни ястия.

Представяме ви няколко идеи, които ще ви помогнат да включите житото в менюто си по естествен и апетитен начин, без да се налага да прекарвате часове в кухнята.

Снимка: iStock by Getty Images

Лятна салата с жито, домати и пресни подправки

Най-простият начин да включите жито в менюто си през лятото е под формата на салата. Сварете го, след което го охладете добре. Комбинирайте пшеницата с нарязани червени домати, краставица, ситно нарязан червен лук и свежи подправки като магданоз, босилек или мента. Полейте с дресинг от зехтин и лимонов сок и оставете в хладилника поне 20 минути да се овкуси.

Получава се чудесна гарнитура или самостоятелно ястие за обяд в горещ ден.

Смути купа с жито и сезонни плодове

Вареното жито лесно се превръща в основа за закуска, която прилича на смути купа, но с по-богата текстура. Смесете го с намачкан банан, кисело мляко и малко мед, след което украсете с праскови, кайсии, малини или боровинки. Поръсете с чиа или слънчогледови семки за допълнителна хрупкавост. Това е чудесен начин да стартирате деня.

Снимка: iStock by Getty images

Пълнени зеленчуци с жито и сирене

В сезона на тиквичките и пипера си струва да опитате пълнеж с варено жито вместо ориз. Смесете го с натрошено сирене, пресен магданоз, малко настъргана лимонова кора и зехтин. Напълнете разполовените тиквички или почистени червени чушки, поръсете с галета и запечете докато се образува златиста коричка.

Това е леко ястие с много вкус и интересна текстура, което се яде както топло, така и студено.

Летен десерт с жито, кокос и плодове

Ако обичате да си похапвате нещо сладко след вечеря, но без да е тежко, пригответе купичка с варено жито, подсладено с кленов сироп или мед, и добавете настърган кокос, малко канела и свежи плодове, например резени праскова или нар. Може да се поднесе охладено, с лъжица кисело мляко отгоре.

Табуле по български

Класическото ливанско табуле се приготвя с булгур, но може успешно да се интерпретира с фино сварено жито. Нарежете на ситно домати, краставици, магданоз, пресен лук и мента. Смесете с житото, добавете лимонов сок, зехтин и щипка кимион. Салатата е изключително освежаваща и подходяща за летни събирания или пикник в парка. Може да бъде сервирана и в листа от маруля.

Дайте оценка:

Тагове: домати краставици магданоз канела сирене праскови нар кокос жито

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче