Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Високопротеинова салата с риба, киноа и орехи

Едновременно лека и засищаща

7’ Подготовка
16’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г филе от сьомга, пъстърва или скумрия
  • 100 г киноа
  • 300 мл вода (за киноата)
  • 1 голяма глава зелена салата (напр. айсберг или микс от зелени салати)
  • 50 г орехи, едро нарязани
  • ½ глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
  • 1 нар, само семенцата
  • 2 с.л. зехтин (за дресинга)
  • 1 с.л. балсамов оцет или лимонов сок (за дресинга)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • По желание: свеж копър или магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете добре киноата под студена течаща вода. В малка тенджера смесете киноата с водата, посолете леко и оставете да заври. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри за около 15 минути, или докато водата се абсорбира и киноата стане пухкава. Отстранете от котлона и оставете да престои покрита за 5 минути, след което разбъркайте с вилица. Оставете да се охлади напълно.
  2. Подсушете рибеното филе и го овкусете със сол и черен пипер. Загрейте скарата или грил тиган на средно висока температура. Печете рибата за около 4-6 минути от всяка страна (в зависимост от дебелината), докато стане златиста и лесно се разделя с вилица. Оставете леко да се охлади, след което накъсайте рибата на едри парчета.
  3. Измийте и подсушете зелената салата, след което я накъсайте или нарежете на едри парчета.
  4. В голяма купа за салата смесете охладената киноа, зелената салата, нарязания червен лук, орехите и семенцата от нар.
  5. В малка купичка разбийте зехтина, балсамовия оцет (или лимонов сок), сол и черен пипер.
  6. Добавете накъсаната риба към салатата. Полейте с приготвения дресинг и разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно всички съставки. По желание поръсете със свеж копър или магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин пъстърва скумрия червен лук магданоз копър печене орехи балсамов оцет сьомга киноа нар зелена салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче