Необходими продукти:
- 200 г филе от сьомга, пъстърва или скумрия
- 100 г киноа
- 300 мл вода (за киноата)
- 1 голяма глава зелена салата (напр. айсберг или микс от зелени салати)
- 50 г орехи, едро нарязани
- ½ глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 1 нар, само семенцата
- 2 с.л. зехтин (за дресинга)
- 1 с.л. балсамов оцет или лимонов сок (за дресинга)
- Сол и черен пипер на вкус
- По желание: свеж копър или магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Изплакнете добре киноата под студена течаща вода. В малка тенджера смесете киноата с водата, посолете леко и оставете да заври. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри за около 15 минути, или докато водата се абсорбира и киноата стане пухкава. Отстранете от котлона и оставете да престои покрита за 5 минути, след което разбъркайте с вилица. Оставете да се охлади напълно.
- Подсушете рибеното филе и го овкусете със сол и черен пипер. Загрейте скарата или грил тиган на средно висока температура. Печете рибата за около 4-6 минути от всяка страна (в зависимост от дебелината), докато стане златиста и лесно се разделя с вилица. Оставете леко да се охлади, след което накъсайте рибата на едри парчета.
- Измийте и подсушете зелената салата, след което я накъсайте или нарежете на едри парчета.
- В голяма купа за салата смесете охладената киноа, зелената салата, нарязания червен лук, орехите и семенцата от нар.
- В малка купичка разбийте зехтина, балсамовия оцет (или лимонов сок), сол и черен пипер.
- Добавете накъсаната риба към салатата. Полейте с приготвения дресинг и разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно всички съставки. По желание поръсете със свеж копър или магданоз.