Необходими продукти:
- 1200 г пилешко месо
- 2 с.л. зехтин
За соса:
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 300 г гъби
- 100 г краве масло
- сол
- черен пипер
- 3 с.л. захар
- 50 г ябълков оцет
- 1 с.л. естрагон, сушен
- 50 г бяло вино
- 1 с.л. мащерка
- 4-5 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. мед
За гарнитура:
- пюре от сладки картофи
- пчелен мед
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса с включен вентилатор
- Разфасовайте пилето с два надлъжни разреза на гърба, всеки близо до бутчетата. Отрежете цялата част между двата разреза. Целта е като го разтворите, то да придобие формата на "пеперуда". Ако се затруднявате, помолете да свършат тази работа вместо вас в месарския магазин, още докато купувате птицата.
Снимка: iStock by Getty Images - Месото между двата разреза (там, където е гръбнака) не трябва да се изхвърля, защото ще ви трябва за бульона за соса.
- Сложете пилето в тава, полейте го с малко зехтин и го поръсете със сол и пипер.
- Сложете го във фурната за около час.
- През това време нарежете гръбначната част и я сложете да се вари на среден огън в тенджера, пълна с 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. бяло вино. Когато течността заври, оставете всичко да къкри за 10-15 мин.
- Загрейте тиган на умерен огън и добавете маслото, а в него запържете лука, нарязан на едро, естрагона и наститнения чесън. След 2-3 мин. добавете нарязаните на едро гъби. Сотирайте зеленчуците за 8 мин.
- Деглазирайте го с оцета балсамико и 1 с.л. мед.
- Добавете бульона от пилешкия гръб, малко захар, малко мащерка, 1 кубче пилешки бульон и 1 к.ч. вода.
- Когато пилето е вече изпечено, го оставете да почине за 15 мин.
Снимка: iStock by Getty Images - Начупете го на едри късове и го наредете върху голяма дъска за сервиране.
- До него поставете купа със соса от тигана, както и още една с картофено пюре, полято с пчелен мед и поръсено с малко мащерка.
Вариант 2:
- Сервирайте накъсаното пиле в отделни чинии според броя на гостите.
- Във всяка чиния сложете по равни части от картофеното пюре и ги полейте с равни части от соса.
Вариант 3:
- Накъсайте пилето на по-дребни парчета.
- Поставете ги в отделни дълбоки купи според броя на гостите и залейте месото с равни порции от соса в тигана.
- Пюрето сервирайте отделно в купа, полейте го с мед и го поръсете с мащерка.