Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пиле по ловджийски

И три начина за сервирането му

20’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1200 г пилешко месо
  • 2 с.л. зехтин

За соса:

  • 3 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 300 г гъби
  • 100 г краве масло
  • сол
  • черен пипер
  • 3 с.л. захар
  • 50 г ябълков оцет
  • 1 с.л. естрагон, сушен
  • 50 г бяло вино
  • 1 с.л. мащерка
  • 4-5 с.л. балсамов оцет
  • 2 с.л. мед

За гарнитура:

  • пюре от сладки картофи
  • пчелен мед

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса с включен вентилатор
  2. Разфасовайте пилето с два надлъжни разреза на гърба, всеки близо до бутчетата. Отрежете цялата част между двата разреза. Целта е като го разтворите, то да придобие формата на "пеперуда". Ако се затруднявате, помолете да свършат тази работа вместо вас в месарския магазин, още докато купувате птицата.

    Снимка: iStock by Getty Images

  3. Месото между двата разреза (там, където е гръбнака) не трябва да се изхвърля, защото ще ви трябва за бульона за соса.
  4. Сложете пилето в тава, полейте го с малко зехтин и го поръсете със сол и пипер.
  5. Сложете го във фурната за около час.
  6. През това време нарежете гръбначната част и я сложете да се вари на среден огън в тенджера, пълна с 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. бяло вино. Когато течността заври, оставете всичко да къкри за 10-15 мин.
  7. Загрейте тиган на умерен огън и добавете маслото, а в него запържете лука, нарязан на едро, естрагона и наститнения чесън. След 2-3 мин. добавете нарязаните на едро гъби. Сотирайте зеленчуците за 8 мин.
  8. Деглазирайте го с оцета балсамико и 1 с.л. мед.
  9. Добавете бульона от пилешкия гръб, малко захар, малко мащерка, 1 кубче пилешки бульон и 1 к.ч. вода.
  10. Когато пилето е вече изпечено, го оставете да почине за 15 мин.

    Снимка: iStock by Getty Images

  11. Начупете го на едри късове и го наредете върху голяма дъска за сервиране.
  12. До него поставете купа със соса от тигана, както и още една с картофено пюре, полято с пчелен мед и поръсено с малко мащерка.

Вариант 2:

  1. Сервирайте накъсаното пиле в отделни чинии според броя на гостите.
  2. Във всяка чиния сложете по равни части от картофеното пюре и ги полейте с равни части от соса.

Вариант 3:

  1. Накъсайте пилето на по-дребни парчета.
  2. Поставете ги в отделни дълбоки купи според броя на гостите и залейте месото с равни порции от соса в тигана.
  3. Пюрето сервирайте отделно в купа, полейте го с мед и го поръсете с мащерка.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън сол черен пипер мащерка лук пилешко ябълков оцет естрагон кафява захар мед балсамов оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче