Необходими продукти:
- 1 малко цяло пиле, почистено
- 150 мл готварска сметана
- 3 скилидки чесън
- Кориандър
- 1/2 ч.л. сминдух
- Сол на вкус
- Лют червен пипер
- Олио
Начин на приготвяне:
- Пилето се "минава" с газова горелка, за да се отстранят останалите по кожата малки пера.
- След това се прави разрез през гръдната кост и птицата се разделя на две. Измива се под течаща студена вода.
- Месото се натрива със солта и лютия червен пипер.
- Пържи се с кожата надолу в загрят тиган с малко олио за около 5 мин.
- След това се обръща и се пържи от другата страна за още толкова време.
- В касерола се загрява сметаната на бавен огън и в нея се излива мазнината от тигана с пилешкото.
- Овкусява се със сол, сминдух, ситно нарязания чесън и наситнения пресен кориандър. Съдът се сваля от огъня.
- Шкмерулито се сервира в подходящи чинии или малки купички, като пилешкото се разрязва на малки парченца и се залива с малко от соса.