Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Крем супа от карфиол

Вкусна и питателна

15’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава карфиол (около 1.5 кг), разделена на розички
  • ½ с.л. кимион на прах
  • 2 с.л. зехтин
  • 4 стръка мащерка
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 стрък селъри, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • 750-850 мл зеленчуков бульон или пилешки
  • 100 мл течна сметана
  • ½ магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220 градуса.
  2. Сложете карфиола в плитка тава за печене, като го полеете с 1 с.л. зехтин и го овкусите с кимиона и мащерката. Гответе за 15 мин., или докато розичките станат златисти и омекнат.
  3. Изхвърлете стръкчетата мащерка.
  4. Загрейте останалия зехтин в тенджера. Сложете лука и целината и ги запържете на среден огън за 10 мин., докато омекнат. Добавете чесъна и гответе още една минута.
  5. Изсипете по-голямата част от карфиола в мазнината при зеленчуците. Оставете няколко розички за гарниране. Сипете бульона и нека къкри за 10 минути.
  6. Пасирайте супата, разбъркайте в нея сметаната и подправете на вкус със сол и черен пипер.
  7. Разпределете в купички и поръсете с магданоза, сложете розичките карфиол и полейте със струйка зехтин. Поднесете топла и с хрупкав хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин лук селъри прясна мащерка пресен магданоз бульон готварска сметана карфиол кимион див чесън