Необходими продукти:
- 1 голяма глава карфиол (около 1.5 кг), разделена на розички
- ½ с.л. кимион на прах
- 2 с.л. зехтин
- 4 стръка мащерка
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 стрък селъри, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, счукана
- 750-850 мл зеленчуков бульон или пилешки
- 100 мл течна сметана
- ½ магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Сложете карфиола в плитка тава за печене, като го полеете с 1 с.л. зехтин и го овкусите с кимиона и мащерката. Гответе за 15 мин., или докато розичките станат златисти и омекнат.
- Изхвърлете стръкчетата мащерка.
- Загрейте останалия зехтин в тенджера. Сложете лука и целината и ги запържете на среден огън за 10 мин., докато омекнат. Добавете чесъна и гответе още една минута.
- Изсипете по-голямата част от карфиола в мазнината при зеленчуците. Оставете няколко розички за гарниране. Сипете бульона и нека къкри за 10 минути.
- Пасирайте супата, разбъркайте в нея сметаната и подправете на вкус със сол и черен пипер.
- Разпределете в купички и поръсете с магданоза, сложете розичките карфиол и полейте със струйка зехтин. Поднесете топла и с хрупкав хляб.