Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магнетичната червена боровинка, която ни помага да останем здрави

Малките червени плодчета крият невъобразима сила

Червената боровинка е вечнозелен храст, чиито плодове - в диворастяща среда - се появяват след тези на синята и черната боровинка. Растението е доста издръжливо на ниски температури, което означава, че може да вирее дори на -40 градуса.

В България червената боровинка се среща в Западните и Средни Родопи, Западна Стара планина, Рила, Витоша, Пирин и др.

Плодовете на червената боровинка са малки и кръгли, с лъскава ципа и обикновено червени на цвят. Вкусът им е тръпчив и е препоръчително да има някакъв вид подсладител, когато се консумират.

Тези боровинки често се намират под формата на концентриран сок, сушени или замразени. По-рядко ще ги откриете пресни, но се срещат на по-големите пазари.

Първото нещо, с което се свързват този вид боровинки, е облекчаването на симптомите на цистит и други неразположения на пикочната система. Това е така, тъй като червените плодчета съдържат уникални фитонутриенти, способни да предотвратят прикрепянето на бактерии към лигавиците и пикочния мехур. Също така те са богати на витамините К, А, С, В и Е, съдържат магнезий, фосфор, фибри и антиоксиданти.

Снимка: iStock by Getty Images

Благодарение на полезните си вещества, червените боровинки подсилват имунната система, подпомагат работата на мозъка и здравето на сърцето, борят се с появата на кариеси, както и помагат за по-здрави коса, кожа и нокти.

Малките червени плодчета са и чудесно допълнение в кулинарния свят. Техният вкус се съчетава идеално както със солени ястия, така и със сладостта на десертите.

Има два основни начина да се обработят термично - да се изпекат и да се приготвят под формата на сос и сладко, като обикновено се варят в някаква подсладена течност. В нея те лесно освобождават естествения си пектин, който помага за превръщането от рядка в гъста консистенция.

Снимка: Unsplash

Ако подходите към печенето на червени боровинки, внимателно следете рецептата и не експериментирайте с вида им, особено когато изрично са посочени сушени или пресни. Имате ли си работа със сушените, почти задължително е преди това да ги рехидратирате в гореща вода (може и в друга ароматна течност), като ги накиснете за около 20 мин. Добре е да знаете, че добавеният подсладител не противодейства на естествената киселинност на червената боровинка, която пък от друга страна прави тези плодове подходящи за комбиниране с печени червени и бели меса.

Как да изберете хубави червени боровинки

Пресните плодчета трябва да бъдат с лъскава външност и наситено червен цвят. Колкото по-наситен е той, толкова по-концентрирани са полезните вещества в тях. На пипане боровинките трябва да са доста твърди и в никакъв случай меки. Избягвайте и такива с кафяви петна по тях.

Извън сезона им е почти невъзможно да ги откриете пресни. Тогава лесно ще се сдобиете със сушени, които са приятна добавка към свежи салати.

Замразените червени боровинки също са лесно откриваеми в хладилните витрини на супермаркетите. Те са или в микс с други малки плодове, или в самостоятелни опаковки. В този си вид са идеални за смутита и десерти.

Как правилно да съхранявате червени боровинки

Ако са пресни, дръжте ги на студено. В хладилника ще издържат до 4 седмици, но не разчитайте на последния момент. Добър вариант е да ги замразите на порции в торбички с цип и така ще им се наслаждавате до една година, откакто сте ги купили.

Сушените плодчета са годни за консумация от 6 до 12 месеца, съхранявани на стайна температура.

Дайте оценка:

Тагове: боровинки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче